Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шпигунство відміняється: які месенджери не прослуховують спецслужби

В умовах війни надзвичайно важливо користуватися інструментами спілкування, які захищені від прослуховування

Колаж: Pro Гроші

Якими месенджерами користуватися, щоб захиститися від прослушки

Колаж: Pro Гроші

Після 24 лютого українці почали підозріліше ставитися до месенджерів, адже періодично у медіапросторі з’являється інформація про ворожу активність в мобілках – оприлюднення особистої інформація, зломи переписок тощо. Особливо небезпечно користуватися інструментами, які не захищені від прослуховування.

Сайт Pro Гроші розповідає, яким додаткам варто надавати перевагу, щоб бути спокійним в умовах війни.

Signal

Програму розробили в США та випустили у вільний доступ на всі операційні системи. В Україні додаток наразі не є популярним, адже суспільство звикло до трійки лідерів на ринку – Telegram, Viber і WhatsApp. Проте у питанні кібербезпеки Signal вважається мало не найкращим на сьогодні варіантом.

Месенджер працює на основі технології наскрізного шифрування, тобто повідомлення доступні лише відправнику та отримувачу. Прочитати переписку неможливо навіть у разі її перехоплення. Також можна налаштувати функцію самознищення повідомлень. Прослуховування також неможливе, що робить Signal майже еталоном серед месенджерів.

Чому ж він не користується попитом? Просто українці звикли до різноманітного функціоналу, що надають Telegram і Viber, тоді як американська розробка не може похвалитися достатньою кількістю цікавинок.

Telegram

Один з найбільш популярних месенджерів в Україні, яким користуються мільйони людей. Він зміг зарекомендувати себе як відносно надійний і безпечний, хоч і не дотягує до рівня Signal. Серед важливого – наскрізне шифрування, секретні чати, можливість автовидалення повідомлень, двофакторна автентифікація, власний алгоритм шифрування MTProto.

Зауважимо, що захисна технологія поширюється лише на дзвінки та секретні чати, тоді як переписки зберегти від кіберзлочинців не вийде. Зате прослуховування дзвінків виключається.

iMessage

Підійде власникам гаджетів Apple, оскільки програма працює тільки на операційних системах iOS, iPadOS, watchOS, macOS. Але поєднує чудовий функціонал і безпекові характеристики, з якими можна не хвилюватися про захищеність особистих даних. iMessage має досить хороший рівень захисту і велику кількість корисних для спілкування функцій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які помилки найчастіше роблять пішоходи. Також ми повідомляли, що Geely презентували недорогий електропікап.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.