Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це зруйнувало не одні стосунки: які помилки з грошима можуть розвести закоханих по кутках

Розмова може вирішити будь-який конфлікт, особливо, якщо він виникає в родині через гроші

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Таких фінансових помилок пари припускаються найбільше

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тема фінансів у стосунках є однією із найважливіших. Якщо розумно вести бюджет та обговорювати всі фінансові проблеми, які виникають, то можна не хвилюватися, що з вашими стосунками щось піде не так.

Яких фінансових помилок не варто допускатися у стосунках, розповів експерт Любомир Остапів у коментарі сайту Pro Гроші.

Розмовляйте про фінанси та цілі

Одна з найпоширеніших помилок – коли пара взагалі не говорить про гроші. Як правило, ця тема все одно постає у стосунках, але вже на фоні будь-якої конфліктної ситуації. Наприклад, хто за що буде платити, або хто буде купувати додому продукти. Це все, задавалося б, такі прості речі, але, якщо немає попередньої домовленості, це може стати причиною непорозумінь у відносинах.

В іншому випадку, коли пара все ж таки говорить про гроші, потрібно доходити до цілей родини. Обговорювати, наприклад, відпустки, побутові витрати, покупки автомобіля. Або більш глобальні цілі – покупка нерухомості, освіта дітей, пенсії тощо.
Любомир Остапів

Любомир Остапів

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua

Про фінансові цілі потрібно говорити, щоб розуміти, до чого прагне кожен з пари, про що мріє. Однак навіть тут можна припуститися помилки. Мало просто поговорити, треба мати інструмент, щоб рухатися до своїх цілей.

Мрія – просто чогось хотіти, а ціль – це яким чином ми до цього прийдемо. Тому важливо говорити про способи заробітку у парі та знаходити компроміси, – каже експерт.

Сімейний бюджет

Існують різні види сімейного бюджету — є повністю спільний, є спільно-роздільний та повністю роздільний. Звичайно, кожна пара веде бюджет так, як вони звикли та як їм зручно. Однак, якщо у стосунках виникають конфлікти через гроші, то варто замислитися, а чи розумно ви ведете цей бюджет?

Я бачив багато українських сімей, які ведуть спільний бюджет, але при цьому мають окремі невеликі суми для особистих потреб. Насправді, це дуже гарна практика для пар, коли ви можете витрачати гроші на свої забаганки, не завдаючи шкоди основному бюджету, – зазначив Остапів.

Йдеться, звичайно, не про половину зарплати — десь 10% від заробітку не позначиться суттєво на вашому спільному бюджеті. Але при цьому кожен з пари буде задоволений та зменшується ризик виникнення конфлікту через гроші.

Так, є пари, які абсолютно нормально справляються з повністю спільним бюджетом. Але бувають випадки, коли з часом починають виникати претензії щодо витрат: "Чому ти купив такий дорогий пральний порошок?", "А чому ти витратила на зустріч з подругами так багато грошей?".

На думку експерта, щоб гроші не зруйнували ваші стосунки, краще просто поговорити про це та зрозуміти один одного.

Раніше ми розповідали, як відпускати дитину у доросле життя, не нашкодивши її фінансам. Також ми писали, як шахраї можуть виманювати гроші в українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.