Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що зміниться для українців з 1 лютого — три головні нововведення

Розповідаємо, що зміниться для громадян України в останній місяць зими

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться для українців з 1 лютого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 лютого 2023 року зазнають змін принципи нарахування житлових субсидій, перебудується система сплати адміністративних штрафів. Також змін відбудуться зміни щодо оплати Єдиного соціального внеску.

Сайт Pro Гроші розповідає про зміни, які відбудуться вже найближчим часом.

Субсидії

Одержувачів субсидій зобов'язали знімати гроші з рахунків та самостійно перераховувати гроші комунальним підприємствам, які надають послуги.

Це означає, що деяким українцям скасували можливість безготівкової оплати пільг за користування житлово-комунальними послугами. Хоча до 1 лютого пільги за водо-, теплопостачання, електроенергію та інші житлово-комунальні послуги розподілятимуть між відділеннями Ощадбанку та Укрпошти.

Сплата ЄСВ

Вже 1 лютого реквізити для сплати Єдиного соціального внеску (ЄСВ) будуть оновлені. Однак стосується це не всієї України, а лише Києва.

Тож із лютого сплачувати ЄСВ потрібно буде на рахунки 3556, які відкриті на ім'я ГУ ДПС за символами звітності 201-204. Реквізити рахунків є на сайті управління ДПС, потрібно лише відкрити розділ "Реквізити для оплати рахунків". Не забувайте, що рахунки оновилися лише для столиці, тому в інших містах усе лишається без змін.

Додамо, що ФОП за себе має сплачувати 4 422 грн ЄСВ за кожен квартал 2023 року, або 22% від мінімальної зарплати (1 474 грн).

Оплата адміністративних штрафів

З 1 лютого стане недійсним рахунок управління Держказначейства у Києві для сплати штрафів за адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, що були зафіксовані в автоматичному режимі. Відтак усі кошти перераховані 1 числа на це рахунок не будуть зараховані та повернуться на рахунок банківської установи.

Для сплати штрафів необхідно використовувати рахунки, відкриті у кожному регіоні. Їх можна переглянути на сайті Держслужби України з безпеки на транспорті у розділі "Рахунки для сплати штрафів за постановами у сфері безпеки на транспорті, зафіксовані в автоматичному режимі в розрізі розташування WIM-системи до територіальної громади".

Раніше ми розповідали, що в Україні запровадять новий спосіб оплати податків та комуналки. Також ми писали, чому деякі українці втрачають право на субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.