Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що чинить тиск на ціну на соняшник і коли вона може підвищитися: у Раді відповіли

Падіння вартості соняшнику називають сезонним явищем, на ринку є надлишок через минулорічні запаси

Фото: UkrAgroConsult, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні дали прогноз відносно цін на соняшник

Фото: UkrAgroConsult, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціна на соняшник на внутрішньому ринку може зрости після того, коли Україна стане надійним гравцем на світових ринках. Для цього необхідно налагодити додаткові канали експорту зерна, насамперед морські.

Про це заявив народний депутат України, секретар комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Kurkul.com.‎

Він розповів, що Аграрний комітет звертався до Кабміну, пояснюючи, що надлишки зерна чинять тиск на ціну. Політик наголосив, що така проблема існує також з горохом, озимими та ярими пшеницею і ячменем.

"Думаю, Аграрний комітет розгляне питання з соняшником додатково. Проте зрозуміло, що розв’язання цієї проблеми буде спільним для всіх культур", – переконаний Чайківський.

Нардеп також розповів, що його колеги в Раді пропонують створити державний резерв зерна. У такому разі держава викупила б зерно у фермерів за вищою ціною, ніж пропонують трейдери, а потім експортувала б.

Такий варіант розглядався за підтримки Польщі та Німеччини. Зокрема пропонувалося, щоб ЄС викупив українське зерно. Це б допомогло і стабілізувати ціни, і вберегти від голоду країни Африки.

Але реалізувати ідею не вдалося, бо все загальмувалося через брак коштів. А самостійно Україна цього зробити не може, оскільки і так вже активно залучає фінансування через позики та гранти.

Водночас, Чайківський наголосив, що аграрії в умовах війни не розраховують на дотації чи пільги від держави.

"Але фермер, який сьогодні продовжує працювати, збирати врожай, у значно кращій ситуації, ніж той, у якого окупанти забрали все. Бо недоотримати, як маємо з ціною соняшнику, це не те що втратити повністю", – підсумував нардеп.

Що відбувається з цінами зараз

Зазначимо, що в Україні вже почали збирати перші врожаї соняшнику. Ціни на цю культуру в останні дні підвищилися в середньому на 500 грн/т і станом на 21 вересня переважно становлять 13500-14000 грн за тонну. При цьому повідомлялося, що в портах приймають соняшник по 15500 грн за тонну.

В компанії Spike Brokers підтвердили, що падіння ціни соняшнику є сезонним явищем. Ціни на культури знизилися на 70-80 доларів за тонну через активну пропозицію перехідних залишків минулого року та нового врожаю.

"Орієнтовний об’єм перехідних запасів соняшнику з минулого року становить близько 3 млн т. Очікуваний врожай цього року – близько 10 млн т. Тому зрозуміло, що надлишки соняшнику будуть тиснути, поки логістика не вирівняється", – пояснив СЕО компанії Олександр Соловей.

Раніше ми писали, що Україна 22 вересня відправила 120 тисяч тонн зерна за Всесвітньою продовольчою програмою ООН, зокрема для Ефіопії, Ємену та Афганістану. Також сайт Pro Гроші розповідав, що в Україні очікують один з пʼяти кращих врожаїв за 30 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.