Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна змінила всіх. Що сталося з економікою України після 24 лютого 2022-го

Економіка України зазнала значних змін після початку повномасштабного вторгнення РФ, але навіть попри це вона тримається гідно

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як за рік змінилася економіка України та що допомогло її зберегти

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вже рік в Україні триває війна, яку Росія розпочала 24 лютого 2022 року. Ця війна змінила життя кожного та показала всьому світу, що українці дуже сильна нація. Не обійшлось без змін й в економіці, але навіть в умовах війни можна сказати, що вона гідно тримається та дозволяє нашим воїнам давати відсіч окупантам.

Які головні причини цьому сприяли, розповів економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ у коментарі сайту Pro Гроші.

Основні економічні причини, завдяки яким Україна встояла


Перша причина – внутрішньонаціональна стійкість та супротив. З точки зору політкоректності можна сказати, що це консолідація українців, їх стійкість, мужність та вміння "економічно терпіти".

Тобто, йдеться про проблеми, які виникають в економіці. Наприклад, падіння реальних доходів, проблеми в енергетиці тощо.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Друга причина – міжнародна допомога. За словами експерта, важко взагалі уявити, що було б з економікою України та оборонним сектором, якби не міжнародна допомога. Зокрема фінансова, технічна, енергетична.

Третя причина – зняття внутрішнього економічного тиску на бюджет. Експерт каже, що якби парадоксально це не звучало, але йдеться про українців, які виїхали за кордон після початку війни. Те, що Європа надала прихисток багатьом нашим громадянам, значною мірою знизило навантаження на внутрішню бюджетну систему.

8 мільйонів українців виїхали за кордон. Якби всі ці люди були зараз у статусі ВПО або стали на облік до центрів зайнятості через втрату роботи, то ситуація була б набагато гіршою. Навіть банально з точки зору споживання внутрішніх ресурсів, – каже Кущ.

Четверта причина – певні та досить правильні рішення, які були ухвалені на початку війни. Зокрема Національним банком України щодо фінансування шляхом прямої місії дефіциту бюджету та військових облігацій.

За словами експерта, якщо говорити про структуру неподаткових надходжень, то вона знаходиться на першому місці. Такі надходження здійснювалися з емісійних джерел НБУ й шляхом залученням коштів від банківської системи та державних банків.

Така структура навіть перевищує фактори зовнішніх грошових надходжень, якщо поодинці розглядати їх. Наприклад, США дали у 2022 році близько 10 мільярдів доларів, Європа – трохи більше. А не податковий фактор (військові та інші облігації) склав близько 20 мільярдів зборів, – зазначив економіст.

Тобто, можна підсумувати, що такі чинники як монетарний суверенітет, правильно ухвалені рішення, фіксація курсу та низька облікова ставка певним чином вберегли економіку України від розпаду на початку війни. Пізніше деякі фактори піддалися ревізії та змінилися.

П'ята причина – часткове покращення експортно-імпортних операцій. За критичним імпортом скасували податки, спростили розмитнення і рух товарів, таких як бензин, дизель, генератори тощо. А щодо експорту, був розблокований зерновий експорт через Одеські порти, що стало дуже важливим фактором для економіки країни.

За словами експерта, це певним чином розвантажувало внутрішній ринок сировини, який вже був перенасичений запасами.

Як змінилася економіка України після 24 лютого 2022 року


Ключовим фактором стало те, що війна зруйнувала українську економічну модель. Експерт зазначив, що це були умовні "три кити", на яких стояла економіка країни:

  1. Експорт сировини.
  2. Експорт трудових ресурсів.
  3. IT-сектор.

Це було одним із драйверів нашої економічної моделі, на які робили ставку. Зараз ця модель повністю збанкрутувала, можна навіть сказати, що війна її повністю зруйнувала, бо анігіляція економічної моделі відбулася саме внаслідок війни, – наголосив Кущ.

За його словами, зараз в Україні ускладнений експорт великих обсягів сировини через логістичні/транспортні проблеми. Потрібно розуміти, що й найближчим часом цього також не станеться. Модель експорту трудових ресурсів також зазнала краху, адже зараз, наприклад, чоловіки не можуть поїхати за кордон працювати.

IT-сектор став одним з небагатьох, який утримався під час війни. У 2022 році саме в цьому секторі спостерігалися майже довоєнні обсяги. Але варто розуміти, що це певною мірою інерційна ситуація, тому що ІТ-сектор існував ще коштом старих контрактів, які були укладені до війни.

Наразі міжнародні замовники досить повільно укладають нові контракти з українськими компаніями, адже існує багато факторів, які пов'язані з війною, а саме:

  • відключення електроенергії;
  • втрата зв'язку та інтернету;
  • загибель людей;
  • ракетні удари.

Багато компаній вивозили своїх співробітників працювати за кордон. Як я розумію, значна частина айтішників "сидить на валізах", і як тільки закінчиться війна, вони поїдуть за кордон. Адже ІТ-сектор, як і гроші, любить тишу, – каже експерт.

Він також додав, що в Україні потрібно буде повністю перезавантажувати економічну модель, але вже після війни.

Чи зазнає зараз економіка України глобальних змін


Економіка має властивість видозмінюватися під впливом зовнішніх обставин, тобто вона пристосовується до змін середовища, в якому перебуває. Наразі в Україні немає системної роботи з боку уряду щодо структурних змін економіки, тому всі основні зміни чекають на українців вже після війни.

До кінця війни економіка перебуватиме в перехідному становищі. У Кабінета міністрів досить проста стратегія — коштом міжнародної фінансової допомоги купити імпортні товари. Це, простими словами, економічна стратегія нашого уряду, – підкреслив економіст.

Так, ця стратегія може існувати лише під час війни, адже потім Україні ніхто не даватиме грошей на закупівлю імпортних товарів. Ось в такому стані знаходиться економіка країни, яка вже рік боронить свою свободу та свій суверенітет.

Раніше ми розповідали, скільки коштів потрібно для економіки України у 2023 році. Також ми писали, скільки коштує зброя для України за підсумком Рамштайну-9.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.