Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться чимало заплатити: за що військовозобов’язаним загрожують штрафи

Незнання законів не звільняє від відповідальності, тож на українців чекають штрафи за порушення правил військового обліку

Фото: УНІАН, НБУ, Держприкордонслужба. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які підлягають мобілізації, загрожують штрафи за її порушення

Фото: УНІАН, НБУ, Держприкордонслужба. Колаж: Pro Гроші

Українське законодавство чітко визначає розміри адміністративної відповідальності військовозобов’язаних в особливий період, тобто під час війни та мобілізації. За деякі вчинки загрожують грошові стягнення.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки доведеться заплатити за порушення правил військового обліку, незаконний перетин кордону та ігнорування повісток.

Якщо військовозобов’язані українці порушили правила військового обліку, їм доведеться заплатити штраф у розмірі від 850 до 1 700 грн відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Таке ж стягнення застосують до осіб, які пошкодили, зіпсували чи погано зберігали військово-облікові документи.

Покарання за ухилення від призову

Це карається як адміністративною, так і кримінальною відповідальністю. Штрафи залежно від ситуації наступні:

  • від 1 700 до 3 400 грн – за перше ігнорування повістки для уточнення облікових даних або проходження медкомісії (посадовці мають заплатити від 3 400 грн до 5 100 грн);
  • від 3 400 до 5 100 грн – за друге ухилення протягом року (якщо після отримання повістки не з’явився у військкомат).

Посадові особи, яких притягнуть до відповідальності за повторне ігнорування повістки, мають виплатити від 5 100 грн до 8 500 грн.

За ухилення військовозобов’язаних від навчальних зборів передбачається стягнення у сумі від 8 500 до 11 900 грн (інше покарання – виправні роботи строком до двох років).

Штраф за військовий облік на підприємстві

Керівники можуть взяти на роботу військовозобов’язаних чоловіків лише за наявності в них військово-облікових документів. Якщо виявиться, що на підприємстві не ведеться персональний облік, а працівники не надали відповідні документи, то їм і роботодавцю загрожують штрафи за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

  • від 1 700 грн до3 400 грн – громадянам (за повторне притягнення – від 3 400 до 5 100 грн);
  • від 3 400 до 5 100 грн – посадовим особам (за друге порушення протягом року – від 5 100 до 8 500 грн).

Покарання за незаконний перетин кордону

Військовозобов’язані не можуть покинути територію України за деякими винятками. Але іноді випробовують долю та намагаються перетнути кордон поза межами прикордонних пунктів, тобто незаконним шляхом. За неправомірний виїзд українці будуть нести адміністративну відповідальність – заплатять штраф у розмірі від 3 400 до 8 500 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що не може зробити чоловік в Україні без військового квитка. Також ми повідомляли, хто з родичів може отримати виплати від держави за загиблого захисника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.