Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще одна категорія українців може достроково вийти на пенсію – хто та за яких умов

Розповідаємо, яка ще категорія українців може розраховувати на достроковий вихід на пенсію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто має право вийти на пенсію у 54 роки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі категорії пенсіонерів можуть достроково вийти на заслужений відпочинок, це також стосується тих, хто постійно проживав або працював у зоні гарантованого добровільного відселення третьої категорії ЧАЕС.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

У скільки років можна вийти на пенсію

Вийти на пенсію у 54 роки можуть ті, хто постійно проживав або працював у зоні гарантованого добровільного відселення не менше трьох років станом на 1 січня 1993 року.

Також вийти достроково на пенсію можуть українці, які проживали там з моменту аварії на ЧАЕС до 31 липня 1986 року, умовою для них є не менше ніж 6 років проживання або роботи у зоні гарантованого добровільного відселення. А для тих, хто проживав або працював в цій зоні після 31 липня 1986 року – 2 роки.

Хто ще має право на достроковий вихід на пенсію

Йдеться про українців, які за станом здоров'я більше не можуть працювати. Щоб підтвердити свою непрацездатність за станом здоров'я, необхідно надати такі документи:

  • довідку закладу охорони здоров’я з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної в журналі запису висновків ЛКК;
  • повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та його причини або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальну програму реабілітації;
  • медичну довідку про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, видану комісією з проведення медоглядів.

У разі наявності одного з таких документів роботодавець зобов’язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу або скласти акт про відсутність вакансій. Якщо працівник відмовляється від переведення, то роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення.

Якщо на момент звільнення особа має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, то вона має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

Також на достроковий вихід на пенсію мають право багатодітні матері, учасники бойових дій та люди з певними захворюваннями, а саме хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути). Вони можуть розраховувати на дострокову пенсію після досягнення чоловіками 45 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років у чоловіків і не менше 15 років у жінок.

Раніше ми розповідали, чому у деяких українців можуть скоротитися пенсії. Також ми писали, хто з пенсіонерів може отримувати 500 гривень додатково. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.