Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким пенсіонерам можуть призупинити виплати на картки: як отримати гроші

Розповідаємо, чому українцям можуть призупинити нарахування пенсії на банківські рахунки та як цього уникнути

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерам, які отримують виплати на картку, можуть призупинити нарахування коштів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсійні виплати в Україні можна отримувати на банківську картку або готівкою у відділеннях Укрпошти. Однак є випадки, коли нарахування пенсії на картку може бути призупинено.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Що робити у такому випадку

Виплати на картку можуть бути призупинено, якщо не використовувати свій банківський рахунок понад 6 місяців. Щоб цього не сталося, потрібно хоча б один раз за вказаний період провести транзакцію пенсійною карткою. Це може бути поповнення мобільного рахунку, оплата комунальних послуг або переведення коштів на інші рахунки.

Якщо все ж таки виплати призупинено, то їх можна відновити та повернути недоотримані кошти. Необхідно звернутися до Пенсійного фонду та підтвердити особу. Після перевірки даних Пенсійний фонд приймає рішення щодо відновлення пенсійних виплат протягом 10 днів з дня звернення.

Пенсії деяких пенсіонерів можуть скоротитися

Йдеться про пенсіонерів, які отримали переплату, тобто пенсію, виплачену з різних причин понад розмір, визначений законодавством. Одна з основних причин виникнення таких переплат — пенсіонери не повідомляють органи Пенсійного фонду про працевлаштування.

Держава систематично звіряє дані із державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців. Саме в рамках цієї процедури найчастіше виявляється факт працевлаштування пенсіонера.

Щоб уникнути переплат, українцям, які вийшли на пенсію, але знову влаштувалися на роботу, потрібно впродовж 10 днів повідомити про це органи Пенсійного фонду. Якщо ж під час звірки даних виявиться, що пенсіонер не повідомляв про своє працевлаштування, то йому припиняють нарахування відповідних надбавок, а отримані надмірно ним кошти доведеться повернути.

Нові правила для виходу на пенсію

З початку 2023 року в Україні зросла необхідна кількість страхового стажу для нарахування пенсії. Тепер, щоб вийти на пенсію у 60 років, українцям необхідно мати 30 років страхового стажу. У разі, якщо таку кількість стажу накопичити не вдалося, пенсіонерам доведеться чекати до 63 або 65 років.

Щоб оформити пенсію у 63 роки, необхідно мати від 20 до 30 років страхового стажу, а для того, щоб вийти на відпочинок у 65 років, кількість необхідного стажу має бути не менше ніж 15 років. У разі, якщо людині не вистачає лише одного року страхового стажу, щоб вчасно вийти на пенсію, його можна докупити, але доведеться віддати значну суму.

Раніше ми розповідали, чи затримуватимуть пенсійні виплати українцям у 2023 році. Також ми писали, хто ще з українців може достроково вийти на пенсію. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.