Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі пенсіонери можуть отримувати 500 гривень додатково – кого торкнеться

Розповідаємо, які пенсійні виплати отримують учасники бойових дій

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі пенсіонери можуть отримувати ще одну надбавку до виплат

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни Росії проти України багато українців стали на захист країни та отримали статус учасника бойових дій. Таким українцям належать відповідні надбавки до пенсійних виплат.

Про це йдеться на вебпорталі Пенсійного фонду України.

Які надбавки отримують УБД

Надбавка до пенсії встановлюється у розмірі 25% прожиткового мінімуму. Наразі сума доплати учасникам бойових дій становить 523,25 грн. Також відповідно до Закону України "Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни" такі громадяни можуть отримувати щомісячну цільову допомогу у розмірі 40 гривень.

Розмір пенсій українців, які отримали статус учасників бойових дій, не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму. Тобто, розмір такої пенсії не може бути меншим за 4 395,30 грн.

Також такі українці можуть достроково виходити на пенсію, чоловіки, які мають статус учасника бойових дій, мають право вийти на пенсію у 55 років, а жінки – у 50 років. При цьому чоловікам необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, а жінкам – не менше 20 років.

Хто ще має право на достроковий вихід на пенсію

Йдеться про українців, які за станом здоров'я більше не можуть працювати. Для того щоб підтвердити свою непрацездатність, необхідно надати такі документи:

  • довідка закладу охорони здоров’я з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної в журналі запису висновків ЛКК;
  • повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та його причини або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальна програма реабілітації;
  • медична довідка про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, видана комісією з проведення медоглядів.

Якщо людина має один з таких документів, то роботодавець зобов’язаний перевести її на іншу роботу, за згодою працівника, або скласти акт про відсутність вакансій. Якщо працівник відмовляється від переведення, то роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення з п.2 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю.

Якщо на момент звільнення людина має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, то вона має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

Раніше ми розповідали, що у деяких українців можуть скоротитися пенсії. Також ми писали, чи затримуватимуть пенсійні виплати у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.