Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія за вислугу років: хто може отримати таку виплату

Розповідаємо, хто може розраховувати на таку пенсію та скільки років стажу потрібно мати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто може отримати пенсію за вислугу років

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі громадяни мають право на пенсію за вислугу років, виплата встановлюється окремим категоріям людей, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Скільки потрібно стажу та який розмір виплат можна отримати

Умови призначення та тривалість спеціального стажу роботи залежить від посад, на яких працювала людина, і закону, за яким призначається така пенсія.

Пенсії за вислугою років незалежно від віку призначаються:

  • артистам, за наявності на час звернення за пенсією стажу творчої діяльності від 20 до 35 років;
  • працівникам авіації та льотно-випробувального складу, за наявності відповідної вислуги років (у чоловіків – від 25 до 26 років 6 місяців, у жінок – від 20 до 21 року 6 місяців);
  • працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 26 років 6 місяців;
  • спортсменам, за наявності стажу не менше 25 років, у тому числі перебування в складі збірних команд України не менше 6 років.

Також такі пенсії призначаються чоловікам, які досягли віку 50-55 років та жінкам, які досягли 40-45 років, за наявності відповідного загального стажу на таких посадах:

  • диспетчери, які здійснюють управління повітряним рухом;
  • інженерно-технічний склад цивільної авіації;
  • бортпровідники;
  • працівники залізничного транспорту та метрополітену;
  • працівники, зайняті на польових геологорозвідувальних роботах;
  • працівники, зайняті на лісозаготівлях та лісосплаві;
  • механізатори (докери-механізатори) у портах;
  • плавсклад морського, річкового флоту та флоту рибної промисловості.

Розміри пенсій визначаються згідно зі статтями 27, 28 Закону України від 09.07.2003 No 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" і залежать від тривалості набутого страхового стажу та одержаної заробітної плати. Така виплата призначається з дня звернення при звільненні з посади.

Пенсії за вислугу років військовим

Умови призначення визначені Законом України від 09.04.1992 No 2262-XII "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (стаття 12). Пенсія за вислугу років призначається військовослужбовцям при звільненні з військової служби:

  • незалежно від віку, якщо в день звільнення вони мають не менше 25 років вислуги;
  • у випадку досягнення на день звільнення зі служби 45-річного віку та за наявності страхового стажу 25 років та більше, з яких не менше 12 календарних років та 6 місяців складає служба.

Розміри пенсій визначаються відповідно до статті 13 Закону № 2262-ХІІ: від 50% (звільненим у відставку за віком або станом здоров’я від 55%) до 70% відповідних сум їхньої грошового забезпечення. Мінімальний розмір пенсій за вислугою років військовим не може бути нижчим за 3 854 грн.

Раніше ми розповідали, скільки коштує докупити роки страхового стажу. Також ми писали, як ще можна отримати необхідні роки страхового стажу. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.