Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще одна категорія чоловіків може звільнитись з військової служби – за яких умов

Військовослужбовці в Україні можуть звільнитися зі служби не лише за станом здоров'я

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

За яких умов чоловіки можу звільнитися з військової служби

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні є деякі категорії чоловіків, які можуть звільнитись з військової служби, зокрема ті, хто опікується батьками з інвалідністю.

Сайт Pro Гроші розповідає, що потрібно робити такому військовослужбовцю для звільнення зі служби.

Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, які мають:

  • дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю;

  • та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю І чи II групи.

Якщо станом на момент призову військовозобов'язаний не надав до свого військкомату жодних медичних документів, що потверджують наявність мати чи батька з-поміж осіб з інвалідністю, його можуть призвати до військової служби.

У разі, якщо такого військовозобов'язаного все ж таки призвали до служби, він має право звернутися до суду та довести, що він надавав необхідні документи до військкомату.

За яких обставин військовий може звільнитись зі служби

Відповідно до підпункту "г" пункту 2 частини 4 статті 26 Закону № 2232-XII, військовослужбовці звільняються зі служби під час воєнного стану на підставах:

  • через сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);
  • у зв`язку з наявністю дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.

Також військовий може звільнитись зі служби за станом здоров'я. Для цього він має скласти рапорт на ім’я начальника військової частини та прикласти до нього висновок ВЛК про непридатність для подальшої військової служби. Це основний документ і на його підставі звільняють зі служби.

У разі, якщо лікарі визнали бійця придатним, але він в такому стані не може продовжувати служити, військовий має оскаржувати дії ВЛК у вищій за статусом комісії регіону або центральній ВЛК.

Для цього потрібно написати скаргу і долучити до неї копію висновку комісії та медичні документи, що підтверджують непридатність до служби. Це можуть бути альтернативні заключення та висновки медиків з інших лікарень.

Раніше ми розповідали, скільки служать мобілізовані чоловіки. Також ми писали, хто має проходити медкомісію у військкоматі. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.