Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як військовий може звільнитися зі служби

Українське законодавство передбачає звільнення військовослужбовців за певних обставин

Колаж: Pro Гроші

Названі підстави, за яких військових можуть звільнити зі служби

Колаж: Pro Гроші

В українському законодавстві передбачені підстави, відповідно до яких військовослужбовець має право на звільнення.

Про це пише Українська правда.

Як пояснив юрист-волонтер гарячої лінії Асоціації правників України Владислав Зайцев, останнім часом значно побільшало запитів про звільнення з військової служби.

Підстави для звільнення

Під час воєнного стану для мобілізованих діють такі підстави для звільнення:

  • за віком;
  • за станом здоров’я;
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
  • через сімейні обставини або інші поважні причини.

Вік. Відповідно до законодавства, для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, встановлений граничний вік перебування на військовій службі 60 років, крім вищого офіцерського складу – до 65 років. У разі досягнення зазначеного віку військовослужбовець має право на звільнення. Однак він може продовжити службу за власним бажанням.

Стан здоров’я. Звільнення за станом здоров’я відбувається на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Суд. Якщо військовослужбовця засудили до позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання – настає автоматичне звільнення з військової служби.

Сімейні обставини – одна з найрозповсюдженіших підстав для звільнення. Серед причин можуть бути такі:

  • виховання дитини з інвалідністю віком до 18 років;
  • необхідність здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
  • наявність дружини (чоловіка) серед осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • необхідність здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • необхідність здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;
  • самостійне виховання військовослужбовцем дитини (дітей) віком до 18 років;
  • перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років тощо.

Якщо військовослужбовець звільняється за сімейними обставинами, він повинен надати відповідні документи, які підтверджують таку необхідність.

Які документи потрібні для звільнення

Насамперед потрібно подати командиру рапорт та документи, що підтверджують підстави звільнення.

Рапорт має містити наступні відомості:

  • підстави звільнення з військової служби;
  • думку військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;
  • районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Строки розгляду рапорту, який подається на звільнення, не передбачені чинним законодавством. Але на практиці він складає близько 1-2 місяців.

Які труднощі виникають при звільненні військовослужбовців

Експерт підкреслив, що на практиці трапляються різні нетипові ситуації щодо звільнення, які підлягають окремому висвітленню. Зазвичай, вони стосуються знову ж таки підстав звільнення.

По-перше, достатньо часто військовослужбовці звертаються з проханням звільнити їх зі служби, зумовлюючи це загибеллю їхніх рідних (батьків, братів) під час виконання останніми бойових завдань. На жаль, така обставина не є підставою для звільнення. Однак, вона має значення при мобілізації особи, адже є підставою для відстрочки від призову.

По-друге, деякі військовослужбовці не погоджуються з рішеннями військово-лікарської комісії в питаннях придатності до військової служби. Якщо ви вважаєте, що рішення військово-лікарської комісії протиправне, і це підтверджується належними медичними документами, ви маєте можливість його оскарження в адміністративному або судовому порядку.

По-третє, подавши рапорт про звільнення з військової служби військовослужбовці чекають місяцями, однак результату не отримують. У разі значної затримки розгляду рапорту, рекомендується подавати скарги до вищого командування або Міністерства оборони України.

Раніше ми писали про те, як військовий може змінити свою частину під час мобілізації. Також ми розповідали, куди відправляють служити обмежено придатних осіб.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.