Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: який строк проходження військової служби під час воєнного стану

Багатьох українців цікавить, скільки служитимуть мобілізовані чоловіки під час воєнного стану

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки служитимуть військові

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні подовжено загальну мобілізацію до 19 лютого 2023 року, тому чоловікам продовжують вручати повістки та призивати на військову службу.

Сайт Pro Гроші розповідає, який строк проходження військової служби чекає на мобілізованих чоловіків.

Скільки служитимуть військові

Військовослужбовці, призвані на військову службу за мобілізацією на особливий період, мають проходити таку службу строком до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, з виключенням військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України (ч. 3 ст. 24 Закону № 2232-ХІІ).

При цьому, є передбачені законом підстави, коли військовослужбовці можуть бути звільнені з військової служби під час дії воєнного стану. Тобто до того, як закінчиться особливий період, чи буде оголошена демобілізація.

Перелік таких підстав є вичерпним, та чітко визначений в п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону № 2232-ХІІ. Реалізувати своє право на звільнення з військової служби після призову під час мобілізації, у період дії воєнного стану, за наявності передбачених законом підстав, військовослужбовець може на будь-якому етапі проходження військової служби.

Нормативно-правовими актами, які визначають строк військової служби та порядок звільнення, зокрема є Закон України "Про військовий обов’язок і військову службу" № 2232-ХІІ, та Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Як військовий може звільнитися зі служби

Під час воєнного стану для мобілізованих діють такі підстави для звільнення:

  • за віком;
  • за станом здоров’я;
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
  • через сімейні обставини або інші поважні причини.

Раніше ми розповідали, хто в Україні може розраховувати на альтернативну службу. Також ми писали, кому необхідно проходити медкомісію у військкоматі. Більше про мобілізацію читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.