Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще більше українців можуть безплатно отримати LED-лампи – де працює обмін

Отримати енергоефективні лампи зможуть жителі міст по всій Україні

Фото: Freepik, Укрпошта, Минцифри. Колаж: Pro Гроші

Хто вже може отримати LED-лампи через Дію

Фото: Freepik, Укрпошта, Минцифри. Колаж: Pro Гроші

Послуга обміну старих лампочок на енергоощадні вже доступна мешканцям міст і селищ міського типу по всій території нашої держави. Масштабування зачепить кожен населений пункт до кінця лютого.

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Раніше прийти у місцеве відділення Укрпошти та забрати LED-лампи могли лише жителі обласних центрів і громадяни в Кривому Розі, Краматорську та Покровську. Але ініціатива, запроваджена президентом Володимиром Зеленським і президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, поступово розширюється, аби якомога більше людей мали змогу долучитися.

Втім у Дніпропетровському та Донецькому регіонах послуга стане доступною з 9 лютого. Невеличкі села в кожному закутку України отримають партії LED-ламп до кінця поточного місяця. Як уточнили представники Мінцифри, "від початку запуску програми українці замовили понад 1,1 млн енергоощадних лампочок через Дію".

Рекордсменом за кількістю звернень став Київ, там громадяни встигли обміняти 230 тис. ламп. На другому місці – Дніпро з показником 130 тис. ламп. Замикає трійку Львів, де українці замовили 94 тис. ламп. Трішки відстали харків’яни, які змогли забрати з Укрпошти 91 тис. ламп. Нагадаємо, кожна особа має змогу долучитися до ініціативи та замінити справні старі лампочки на нові LED.

Як стати учасником програми

Необов’язково заздалегідь оформлювати запит. Якщо не маєте на телефоні "Дії", спробуйте прийти у найближче відділення Укрпошти й запитати, чи є в наявності вільні лампи. Так ви зможете отримати всі 5 штук без необхідності чекати погодження. Звісно, цей спосіб не гарантує швидке отримання, тому, щоб не ходити кілька разів дарма, спробуйте залишити заявку через додаток. Алгоритм наступний:

  • відкрити застосунок, у вкладці "Послуги" натиснути "Обмін лампочок";
  • прочитати умови й клацнути на кнопку "Почати";
  • далі слід ввести особисту інформацію, зокрема номер телефону;
  • обрати необхідне відділення Укрпошти;
  • вказати вид лампочок, які хочете отримати, та їхню кількість;
  • дочекатися сповіщення про наявність замовлення і забрати його у пункті видачі.

Зауважимо, що право на участь в ініціативі мають лише повнолітні громадяни України, які повинні з паспортом і РНОКПП (ІПН) відвідати Укрпошту. Як раніше уточнював її генеральний директор Ігор Смілянський, всього заплановано розподіл 50 мільйонів ламп. Цього обсягу вистачить, аби знизити споживання електроенергії в оселях на 7-10% при пікових навантаженнях.

Це дорівнює роботі одного атомного реактора на станції, тож цільовий ефект допоможе значно скоротити дефіцит електроенергії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці вже можуть безплатно обміняти старі лампи на енергоефективні. Також ми повідомляли, що українцям встановили нові ліміти на електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.