Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

СБУ викрила масштабну схему незаконного нарахування "бойових" – хто отримав доплати

Слідство з'ясувало, що виплати безпідставно отримували ті, хто не був долучений до бойових завдань на фронті

Фото: УНІАН, Unsplash, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Керівництво Нацгвардії нараховувало собі незаконні "бойові"

Фото: УНІАН, Unsplash, СБУ. Колаж: Pro Гроші

У одному з навчальних центрів підготовки підрозділів Національної гвардії викрили масштабну корупційну схему. Виявилося, що посадовці цього закладу безпідставно нараховували собі та своїм підлеглим щомісячну доплату у розмірі 100 тис. гривень. Такі кошти повинні виплачуватися тим, хто брав участь у бойових діях, однак вказані посадовці цього не робили.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Там з'ясували, що учасники оборудки не перебували в районах боєзіткнень і не виконували жодних завдань на передовій. Однак, попри це, з вересня по грудень 2022 року фігуранти незаконно "преміювали" себе на загальну суму майже 1 млн бюджетних гривень.

Як і кому призначалися виплати

Слідство встановило, що до організації "схеми" був причетний керівник навчального центру Нацгвардії. Саме він безпідставно підписував рапорти щодо нарахування "бойових" премій своїм підлеглим. Зокрема, такі кошти отримували троє старших офіцерів.

В результаті перевірки СБУ підтвердила факти завдання посадовцями збитків державному бюджету.

Як покарають зловмисників

Керівнику навчального центру Національної гвардії повідомили про підозру за ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби).

Трьом його підлеглим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).

Тепер їм повинні обрати запобіжні заходи. Загалом вони можуть отримати до 8 років тюрми. Крім того, триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

З кого можуть зняти доплату у 100 тис. гривень

Раніше ми вже пояснювали, що бойові виплати – це кошти, які нараховують військовослужбовцям за виконання поставлених бойових задач та завдань. Однак за певних обставин ці виплати можуть зняти. Серед них такі:

  • самовільне залишення військової частини або місця несення служби;
  • відмова від виконання бойового завдання;
  • добровільна здача в полон до ворога;
  • вживання алкогольних напоїв або наркотичних речовин під час несення служби;
  • застосування до військовослужбовців адміністративної або кримінальної відповідальності.

Загалом бойові виплати повинні нараховувати пропорційно виконаним завданням за конкретний місяць. Тобто не всі військовослужбовці, які перебувають на лінії зіткнення, отримають 100 тис. гривень. Розмір цієї суми буде залежати від кількості виконаних бойових завдань.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що вигадали у Верховній Раді для боротьби з хабарниками. Також ми пояснювали, що треба робити військовим, аби не втратити виплату в 100 тис. гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.