Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Масове звільнення військкомів: як рішення Зеленського може вплинути на мобілізацію в Україні

Адвокат також пояснив, що відбуватиметься на практиці на території нашої країни після звільнення військкомів

Фото: УНІАН, Офіс президента. Колаж: Pro Гроші

Зеленський анонсував звільнення військкомів у областях

Фото: УНІАН, Офіс президента. Колаж: Pro Гроші

11 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні звільнять усіх обласних військкомів. Він пов'язав таке рішення із корупційними скандалами довкола начальників ТЦК та СП. Очікується, що ці посади займуть військові, які були на фронті.

Якими можуть бути наслідки такого нововведення, у коментарі Pro Гроші пояснив адвокат Ростислав Кравець.

Зміст
1.Чому звільнення військкомів не врятує ситуацію
2.Хто замінить військкомів-корупціонерів
3.Що зміниться в мобілізації після заміни військкомів
4.Зміни в проходженні ВЛК
5.Чому військкомів вирішили звільнити

Чому звільнення військкомів не врятує ситуацію

На думку адвоката, таке рішення президента насамперед негативно вплине на обороноздатність та мотивованість особового складу.

Тому що, якщо військком виконував належним чином свої повноваження і його звільняють у зв'язку з тим, що є якийсь недобросовісний військком, фактично надалі нові особи, які прийдуть на ці посади, не матимуть жодного морального зиску виконувати належним чином свої повноваження. Вони прекрасно розуміють, що вони будуть належним чином працювати, нічого не порушувати, але завтра в якомусь місті, селі чи області військком щось вкраде і їх звільнять з посади за те, що належним чином виконували свої обов'язки.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Тож експерт схиляється до думки, що такий підхід вкрай негативно вплине на Збройні сили України та на питання мобілізації й військового обліку.

Хто замінить військкомів-корупціонерів

Кравець пояснив, що наразі немає можливості замінити звільнених начальників ТЦК та СП новими та кваліфікованими кадрами.

Спецільно підготовлених людей, які займаються військовим обліком і мобілізацією, в Україні не існує. Ми це побачили за 1,5 роки роботи ТЦК, – зауважив адвокат.

Тож він закликав не чекати дива і того, що відразу з'являться особи з досвідом. Крім того, адвокат вважає, що не всі військові, які були на фронті та, наприклад, отримали поранення, захочуть служити в ТЦК. Кравець вважає неправильним рішення "замість того, щоб навести лад, набрати нових військкомів, які будуть пів року входити в курс справ".

Адвокат назвав таке рішення "нанесенням дуже великої шкоди обороноздатності країни". Адже, на його думку, на посаду військкомі може потрапити некомпетентна людина, яка до цього не займала керівних посад та не має відповідної освіти.

Що зміниться в мобілізації після заміни військкомів

Ростислав Кравець зауважив, що військкоми жодним чином не уповноважені змінювати порядок мобілізації. Однак вони уповноважені виконувати закон. Тож адвокат припустив, що наслідком заміни військкомів може стати дотримання порядку проведення мобілізації громадян. Щонайменше українців перестануть ловити на вулицях.

Вони можуть припинити "дику мобілізацію" і почати виконувати закон і поважати права громадян. Може бути і, навпаки, гірше. Тому що воєнком буде знати, що зараз краще набрати грошей, а там все одно звільнять. Погано чи добре буде працювати, але його все одно звільнять, – висловив свою думку фахівець.

Зміни в проходженні ВЛК

Президент Володимир Зеленський заразом анонсував, що через незабаром зміниться і процедура проходження військово-лікарських комісій. Адвокат переконаний, що необхідно внести зміни в наказ уряду №402.

Треба встановити більш чіткі параметри в 402 наказі, за яким особа визнається непридатною до військової служби. Тому що насправді сам 402 наказ, який був прийнятий не так давно, дає досить великі повноваження військово-лікарським комісіям визнавати особу непридатною, придатною чи обмежено придатною до військової служби. Про це свідчать і рішення судів щодо скасування постанов ВЛК про придатність особи до військової служби, – пояснив адвокат.

Він вважає, що сам наказ сприяє зловживанням і корупції в ЗСУ та проходженні ВЛК. Адвокат навів приклад, коли за рішенням ВЛК можуть направити на фронт осіб, які мають онкозахворювання, гепатити або навіть позитивний тест на ВІЛ. Хоча такі люди не повинні відправлятися на фронт, щоб не заражати інших військових.

Тому звичайно треба принципово переглянути цей 402 наказ та повернутися до попередньої редакції, а також ще більш чіткіше виписати підстави звільнення з війскової служби, максимально обмежити право лікарів визнавати непридатною чи обмежено придатною людей з однією і тією самою хворобою, – зауважив Ростислав Кравець.

Чому військкомів вирішили звільнити

Президент Володимир Зеленський пояснив, що таке рішення ухвалили через масові факти корупції. Загалом уже відкрили 112 кримінальних проваджень щодо посадовців "військкоматів" та оголосили 33 підозри.

Президент також пообіцяв, що перед призначеннями нових керівників ТЦК щодо кандидатів будуть проводити перевірку. Ці повноваження отримає Служби безпеки України.

Раніше ми писали про те, чому ТЦК влаштовують "облави" на вулицях. Також ми розповідали, що керівників ТЦК хочуть відправити на передову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.