Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шалені гроші за радянський непотріб? За скільки продають бюст Сталіна та помпу

З'ясовували, які речі часів Радянського союзу виставили на аукціоні та скільки грошей хочуть за ці лоти

Фото: Violytі. Колаж: Pro Гроші

За старі речі часів СРСР хочуть величезні гроші

Фото: Violytі. Колаж: Pro Гроші

В Україні старі речі часів СРСР, які давно вже мають бути на сміттєзвалищі, продають за величезні гроші. На спеціальному аукціоні виставляють різні радянські лоти – від техніки та посуду до урядових телеграм.

З’ясовували, скільки хочуть за деякі "цінні" предмети часів Радянського союзу.

Бензинова водяна помпа

На електронному аукціоні Violytі виставили "новісіньку" бензинову водяну помпу, випущену в СРСР. Власник хоче за неї 35 тисяч гривень. Причому він наголошує, що нібито помпою жодного разу не користувалися.

Бронзове погруддя Йосипа Сталіна

Трохи менше грошей хочуть за бронзове погруддя Сталіна – його оцінили в 30 тисяч гривень. Цей виріб невеличкого розміру, всього 16 сантиметрів заввишки, але виготовлений з чистої бронзи. Власник лоту стверджує, що бюст радянського "вождя" зробили вже після його смерті, 1953 року. Крім того, його випустили малим тиражем. Принаймні, власник не зустрічав такого більше ніде.

"Бюст І. В. Сталіна у маршальському мундирі. Особистість Сталіна чудово охарактеризована – пряма вертикальна посадка голови, спрямований в одну точку погляд, злегка нахмурені брови і стиснутий рот надають обличчю суворий вираз, демонструючи вольову і сильну людину", - зазначають в описі.

Урядова телеграма часів СРСР

Напевно, найдивніший та нейбезглуздіший лот аукціону – урядова телеграма часів СРСР, датована 1952 роком. Текст написаний чорнилом від руки, проте й досі добре читається. Телеграму направлено від президента академії наук УРСР академіка Палладіна академіку Квасницькому.

"У понеділок, 14 січня, сім годин вечора відкривається сесія загальних зборів академії наук української РСР зпт присвячена розгляду планів наукової роботи 1952 року та виборам президії тчк ваша участь в роботі сесії обов'язкова", - записано в тексті телеграми.

Вартість "раритетної" телеграми на аукціоні шалена – 29 999 грн.

Колекція складних ножів

Як розповідав раніше сайт Pro Гроші, на аукціоні також виставляли складні ножі, дуже популярні в радянський період. Звісно, їх більше не виробляють, тож купити екземпляр можна тільки на аукціоні чи з рук. У колекції 295 штук, рукоятки виготовлені зі сталі, пластику та дерева. Її збирали багато років, тож не дивно, що в наявності ножі будь-якого призначення: мисливські, з шилом, викруткою, відкривачами для пляшок і консервів, ложками, виделками тощо. Ціна набору – 153 000 грн, або 4 255 доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як продати ігровий акаунт і заробити багато грошей. Також ми повідомляли, які авто майже нереально продати в Україні, тож їм дорога тільки на металобрухт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.