Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща зменшить допомогу українцям – що зміниться з 1 березня

Президент країни затвердив зміни до законодавства, що стосуються допомоги біженцям

Фото: Pexels, УЗ. Колаж: Pro Гроші

Умови допомоги для українців у Польщі зміняться

Фото: Pexels, УЗ. Колаж: Pro Гроші

З березня українські біженці в Польщі покриватимуть частину вартості проживання в місцях колективного розміщення. Відповідну поправку до законодавства країни підписав президент Анджей Дуда.

Про це повідомило Польське радіо.

Ще 14 грудня Сейм ухвалив поправку до Закону про допомогу громадянам України, які покинули країну через війну. Відповідно до нововведень, в Польщі оновлять правила надання допомоги воєводами, органами місцевого самоврядування та іншими державними установами в місцях колективного розміщення.

Що зміниться для українців

З 1 березня біженці покриватимуть 50% вартості проживання в місцях колективного розміщення, якщо вони перебувають у Польщі понад 120 днів.

З 1 травня – 75%, якщо вони перебувають в країні понад 180 днів.

При цьому, сума, яку сплачуватимуть біженці, покриваючи 50% витрат, не повинна перевищувати 40 злотих на особу на день, а в разі оплати 75% — 60 злотих на день.

Водночас кошти не сплачуватимуть такі категорії українців:

  • особи з інвалідністю та особи, які доглядають за ними;
  • діти;
  • особи пенсійного віку;
  • вагітні жінки;
  • особи, які виховують дитину віком до 12 місяців;
  • особи, які виховують не менше трьох дітей;
  • особи, які опинилися у складній життєвій ситуації з гуманітарних причин.

Також зміняться правила реєстрації громадян України. Після прибуття до Польщі біженці матимуть 30 днів, щоб подати заяву на отримання номера PESEL.

Які виплати по безробіттю можуть отримати українці в Польщі

Громадяни України мають право оформити таку допомогу в сусідній країні. Щоб це зробити, необхідно прийти до районного центру зайнятості та зареєструватися.

Водночас виплати на тих самих умовах, що і для громадян Польщі, отримають лише ті українці, які оформили PESEL. Однак для цього необхідно пропрацювати щонайменше рік протягом 18 місяців до реєстрації.

Виплачують допомогу по безробіттю протягом пів року, інколи рік, розмір виплат залежить від трудового стажу. Тобто, якщо людина відпрацювала від 5 до 20 років, то вона може розраховувати на стандартну ставку – 1 240,80 злотих (10 243 гривень), що становить 100% від окладу. Така сума виплачується протягом перших трьох місяців.

Відповідно, українці, які пропрацювали менш як п'ять років, отримують 80%, а ті в кого трудовий стаж становить більше ніж 20 років, можуть розраховувати на 120% від своєї зарплати.

Раніше ми розповідали, що деяким українцям в Польщі можуть відмовити у виплатах. Також ми писали про те, які мобільні додатки полегшать життя українців у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.