Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї маніпулюють високими цінами на АЗС – про яку пастку варто знати

Зловмисники пропонують довірливим українцям можливість отримати безплатне паливо

Фото: ОККО, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї використовують бренд ОККО для обману українців

Фото: ОККО, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Винахідливі шахраї вигадали новий спосіб отримання доступу до конфіденційних персональних даних українців. Вони використовують назву мережі АЗС "ОККО", пропонуючи субсидії на будь-які види пального.

Про нову схему попереджає пресслужба ОККО на офіційному сайті.

У повідомленні зазначено, що в соціальних мережах і месенджерах люди отримують листи про можливість скористатися "паливними субсидіями". Якщо користувач перейде за посиланням, то опиниться на сайті-опитувальнику: потрібно відповісти на кілька запитань, після чого забрати 5 000 грн і використати їх на покупку бензину на будь-якій АЗС мережі "ОККО".

Щоб пропозиція виглядала правдоподібно, на сайті опубліковані кілька відгуків від "щасливих переможців", які, звичайно, фейкові. Під час проходження опитування людина вказує деякі персональні дані, які після посилання форми одразу стають надбанням зловмисників. Вони отримують доступ до банківських рахунків.

"Офіційно повідомляємо, що ОККО не має жодного відношення до проведення даної активності. Про всі акції, які проводить компанія, інформація розміщена виключно на офіційному сайті, повідомлення також можуть приходити виключно від програми лояльності Fishka", – уточняється у тексті звернення.

Пресслужба ОККО рекомендує в жодному разі не довіряти неперевіреним посиланням, особливо якщо у назві є незрозумілий набір символів. У випадку, якщо ви таки не втрималися та клікнули по вебадресі, не довіряйте сумнівним пропозиціям, які гарантують виграш лише через розголошення конфіденційної інформації й номеру телефону.

Також не варто ділитися посиланнями з друзями та знайомими, розповсюджувати їх у соціальних мережах чи месенджерах. Ці стандартні рекомендації допоможуть не стати жертвою інтернет-шахраїв та зберегти особисті фінанси.

Розповсюджені шахрайські схеми та як від них уберегтися

Часто українці отримують повідомлення SMS про можливість участі у програмах допомоги від держави чи міжнародних організацій. Для реєстрації зазвичай потрібно заповнити заявку на отримання грошової підтримки. Інколи кошти зникають після заповнення реєстраційної форми, яка збирає персональну інформацію, або ж коли людина власноруч відправляє шахраям внесок за участь у програмі.

Компанія YASNO нещодавно повідомила про аферистів, які під виглядом її представників намагалися отримати доступ до особистих даних, наприклад, надсилали лінки на фейковий чат-бот з обіцянкою зручного сповіщення про відключення електроенергії. Відсутність світла та графіки обмежень – це питання, які цікавлять сьогодні майже кожного українця, тож не дивно, що люди зацікавлюються повідомленнями й переходять за сумнівними посиланнями.

Щоб вберегти свій цифровий гаманець та гроші від зловмисників, можна використовувати профілактичні методи. До прикладу, встановлювати унікальний пароль на додатки мобільного банкінгу та періодично його змінювати. Бажано, щоб комбінації відрізнялися від попередніх і не мали яскраво вираженого відношення до вас (жодних дат дня народження, ювілеїв, вікових характеристик тощо).

Також рекомендується регулярно оновлювати програмне забезпечення та завантажувати застосунки лише з офіційних онлайн-магазинів. Там ви точно не натрапите на додатки, які розповсюджують шахраї для крадіжок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, від якої нової шахрайської схеми страждають українці. Також ми повідомляли, як захистити цифровий гаманець від шахраїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.