Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї беруть кредити на військовополонених: як ошукують людей

З'ясувалось, яким чином злочинці наживаються на українських військовослужбовцях

Фото: pexels, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Шахраї оформлюють кредити на полонених

Фото: pexels, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Шахраї отримують дані про мобільні номери українських військовослужбовців та оформлюють на них кредити.

Про це повідомляє Кіберполіція України.

За словами правоохоронців, на початку березня вони викрили злочинну групу, яка займалась таким видом шахрайства.

Як працює схема

Зловмисники здійснювали перевипуск SIM-карт і перевіряли, чи є перевипущені номери фінансовими. Далі отримували доступ до онлайн-банкінгу. З рахунків захисників перераховували залишок грошей, а також випускали кредитні карти й привласнювали суми позики.

Шахраям вдалося отримати доступ до номерів понад 20 військовослужбовців, які знаходяться в полоні або зникли безвісти. Загальна сума збитків становить понад 2 мільйони гривень.

Як захиститися від злочинців

Олеся Данильченко, заступниця директора Української міжбанківської асоціації платіжної системи ЄМА, розповіла про те, що військовослужбовці можуть захиститися від шахраїв, ідентифікувавши себе через мобільних операторів. Для цього потрібно прив'язати SIM-карту до свого паспорта.

"Якщо людина довгий час не виходила на зв'язок, то її номер використовували для того, щоб відновити SIM-карту. Наприклад, із використанням останніх 3 цифр номера. За різними схемами відбувалося відновлення, але попередньо вони інформацію збирали про тих людей. Тому ми рекомендуємо, щоб ті, хто йдуть на фронт, знали, що у разі втрачання надовго мобільного зв'язку є ризик використання SIM-карти", – сказала експертка.

Шахраї вигадали ще одну нову схему

Іноді українці можуть отримувати небажані повідомлення, які були надіслані через розсилку з метою шахрайства або інформування про щось. У таких випадках відправник майже завжди анонімний.

За допомогою спамових листів компанії розповідають про акції та різні пропозиції, аби збільшити продаж товарів або послуг. Але спамові повідомлення можуть бути шкідливими. Щоб не натрапити на шахраїв, потрібно захистити свій гаджет.

В жодному разі не можна відповідати на подібні повідомлення, шахраї використовують спеціальні програми, через які отримують всю необхідну інформацію, яка прив'язана до вашого гаджета. Аби уникнути такого спаму, використовуйте антивірус, який буде автоматично фільтрувати вхідні повідомлення.

Раніше ми також писали про те, як шахраї "розводять" українців на OLX. Також ми писали, які зараз існують телефонні афери. Більше про те, які фінансові афери вигадують шахраї, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.