Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сезон каштанів у розпалі: скільки можна заробити на кілограмі плодів у 2023 році

Очищенні плоди використовують для виготовлення різних продуктів і матеріалів, а взагалі збір каштанів корисний для довкілля

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть здати каштани і непогано заробити восени

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні період збирання та прийому каштанів – перші два місяці осені. Тобто до кінця жовтня можна трохи заробити, продаючи плоди як вторинну сировину. Це досить затребуваний товар, оскільки з кінських каштанів виробляють чимало продуктів, наприклад, деякі медичні препарати (ліки проти варикозного розширення вен), косметичні засоби (шампуні, бальзами для волосся, маски та сироватки), навіть харчову муку та живильні добавки для тварин.

Сайт Pro Гроші розповідає, як можна продати каштани в Україні та скільки коштує 1 кг плодів.

Здебільшого каштани купують у пунктах прийому вторсировини. Повідомлення про здачу можна знайти на різноманітних дошках оголошень, а також у соціальних мережах. Якщо не знаєте, де у вашому місті приймають плоди, рекомендуємо переглянути OLX. Там майже щодня публікують інформацію про купівлю каштанів у конкретному населеному пункті. Плюс одразу можна ознайомитися з цінами.

Середня вартість кілограму кінського каштану у 2023 році становить 4-6 грн. Подекуди можна знайти оголошення з дуже низькими цінами, але бувають і дорожчі пропозиції. Також вартість інколи залежить від обсягу: чим більше ви продаєте плодів, тим вищою стає ціна за кілограм продукту.

 | Фото: Скріншот
 | Фото: Скріншот
 | Фото: Скріншот

Оголошення на OLX про купівлю каштанів

Фото: Скріншот

Оголошення на OLX про купівлю каштанів

Фото: Скріншот

Оголошення на OLX про купівлю каштанів

Фото: Скріншот

Наприклад, у Полтавській області можна здати каштани за 6 грн/кг, якщо обсяг становить до 500 кг, а можна отримати більше 10 грн/кг у разі здачі понад 10 тонн плодів. Чомусь саме на Полтавщині найбільш вигідні ціни – до 8 грн/кг.

Ціни на каштани у Полтавській області
Ціни на каштани у Полтавській області
Фото: Скріншот

В ще цього року є чимало оголошень про збір каштанів на користь військових. Гроші, отримані від продажу, передають на підтримку наших захисників і захисниць. Зазвичай в таких проєктах одразу пишуть адресу, куди принести плоди.

 | Фото: Скріншот
 | Фото: Скріншот
 | Фото: Скріншот

Оголошення про збір каштанів для ЗСУ

Фото: Скріншот

Оголошення про збір каштанів для ЗСУ

Фото: Скріншот

Оголошення про збір каштанів для ЗСУ

Фото: Скріншот

Варто знати, що існують певні універсальні вимоги щодо зовнішнього виду каштанів. Необхідно приносити їх сухими, свіжими та неушкодженими, звільненими від зеленої шкірки та домішок сміття. Лише в такому стані плоди заберуть як вторсировину і заплатять максимально можливу ціну.

Заробіток на відходах пластику

Раніше ми розповідали, що на повторну переробку приймають вторинні полімери. До них відносять пластикові пляшки, каністри для побутової хімії, іграшки, поліетилен, ізоляційні матеріали, полістирол, мішки, одноразовий і багаторазовий посуд, плівки для парників і теплиць, кришки та багато іншого.

Щоб заробити трохи грошей та одночасно допомогти екології, потрібно не просто викидати відходи на смітник, а здавати у спеціальні пункти прийому. Кілограм пластику коштує недорого, але ціни відрізняються залежно від виду матеріалу та зовнішнього вигляду. Мінімально дають за ПНД – від 4 грн/кг, а до 25 грн/кг можна отримати за ПЕТ.

Брухт ящиків коштує орієнтовно від 7 грн/кг, вироби з поліаміду – від 8 до 14 грн/кг, брухт пластикової тари – від 5 грн/кг, а вироби із пластмаси – до 15 грн/кг. Важливо сортувати сміття за видами перед здачею на переробку, щоб точно визначити кінцеву вартість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці активно заробляють на брухті та розповідав, коли ціни на метали можуть піднятися. Також ми повідомляли, де підлітку можна отримати гроші й уникнути шахраїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.