Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росіян чекає неприємний сюрприз від Туреччини: що вони більше не зможуть робити

Анкара може перекрити Москві лазівку для обходу санкцій за повномасштабне вторгнення в Україну

Фото: Платіжна система "Мир"/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банки в Туреччині почали відхиляти операції з російськими картками

Фото: Платіжна система "Мир"/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Євросоюзі побоюються, що Туреччина допомагає Росії обходити санкції, які були запроваджені проти країни-агресора через повномасштабне вторгнення в Україну. Європа стурбована тим, що російська платіжна система "Мир" підключена до турецьких банків.

Про це пише Financial Times.

Видання зазначає, що банківський сектор Туреччини може виявитися лазівкою, яка дозволяє Росії обходити санкції.

Як відомо, до російської платіжної системи "Мир" підключені п'ять великих турецьких банків – Vakıfbank, Ziraat Bank, Iş Bank, DenizBank і Halkbank. При цьому два з них приєдналися після 24 лютого 2022 року.

Financial Times дізналися, що Брюссель готує делегацію, завданням якої буде висловити стурбованість офіційній Анкарі щодо цієї ситуації. Один із співрозмовників видання наголосив, що ЄС чітко подає сигнали про те, що фінансові установи третіх країн не повинні підключатися до платіжної системи "Мир". За його словами, існує ризик, що в такому разі Росія зможе ухилятися від санкцій.

"Нам потрібно закрити лазівки", – зазначив інший співрозмовник FT.

Крім Туреччини, є ще низка країн, банки яких підключені до російської платіжної системи "Мир". Це країни Кавказу, Центральної Азії та Перської затоки. ЄС готує попередження і їм.

Росіяни вже зіткнулися з проблемами

В російських ЗМІ з'явилися дані про те, що в Туреччині клієнти з картками "Мир" зіткнулися з проблемами при обслуговуванні. Зокрема, "неприємні ситуації" виникали під час оплати картками підсанкційних банків.

"Деякі турецькі банки – еквайєри, що забезпечують приймання карт "Мир" на території країни, можуть у своїх пристроях відхиляти операції за такими картками", – повідомили росіяни.

Раніше ми писали, що енергетичний дохід Росії через санкції впав до мінімуму за 14 місяців. Також сайт Pro Гроші розповідав, що відбувалося з акціями "Газпрому" у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.