Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким пенсіонерам можуть скасувати грошові виплати: кому саме та за яких умов

У Пенсійному фонді України нагадали, хто та чому може залишитися без пенсійних виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У разі самостійного звернення до ПФУ українці можуть отримати виплати одразу за 6 місяців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато українців виїхали за кордон після початку повномасштабної війни, зокрема пенсіонери. Проте, якщо вони поїхали в іншу країну не на тимчасове, а на постійне місце проживання, то виплата пенсій для них може припинитися.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

У разі виїзду людини за кордон на постійне місце проживання міграційна служба має повідомити про це ПФУ. Після цього нарахування коштів таким пенсіонерам припиняється.

Проте, якщо пенсіонери самостійно подають документи про виїзд на постійне місце проживання до Пенсійного фонду із заявою про нарахування виплат, то вони можуть отримати пенсію одразу за 6 місяців.

Хто з пенсіонерів може отримати по 1 200 гривень додатково

Українці, які вийшли на пенсію зі стажем 35 років та мали виплату близько 7 тисяч гривень, але продовжують працювати й надалі, можуть розраховувати на перерахунок у 1 200 гривень. При цьому перерахунок виплат для працюючих пенсіонерів буде індивідуальним, адже у всіх різний розмір зарплати.

Надбавка до пенсії у розмірі 20%

Таку доплату можуть отримувати пенсіонери, які проживають в гірських населених пунктах. Для цього потрібно не просто переїхати в гірський населений пункт, а ще й отримати статус мешканця та відповідне посвідчення.

Щоб оформити такий статус, потрібно звернутися до місцевих органів влади або Центру надання адміністративних послуг та надати наступні документи:

  • паспорт громадянина України або свідоцтво про народження;
  • довідка про постійне проживання у гірському населеному пункті;
  • довідка з місця роботи (для осіб, які постійно працюють у місті чи селі);
  • довідка з навчального закладу (для учнів і студентів, які навчаються на денних відділеннях).

Після отримання статусу, пенсіонери можуть розраховувати на надбавки до виплат у розмірі 20%. Наприклад, якщо держава виплачує особі 3 000 гривень, то додатково можна отримувати щомісяця ще 600 гривень.

Раніше ми розповідали, хто з пенсіонерів може отримати 5 000 гривень стипендії. Також ми писали, хто може отримувати виплати без наявності страхового стажу. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.