Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ризикують власним життям: скільки отримують військовослужбовці "на нулі"

У Міноборони уточнили, скільки грошей можуть заробити за місяць бійці ЗСУ, які знаходяться на передових позиціях

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Хто із військових отримує по 100 тисяч гривень на місяць

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовці, які безпосередньо беруть участь у боях на лінії зіткнення, отримують за це достойне щомісячне грошове забезпечення та додаткову винагороду.

Про це розповіли в Департаменті соціального забезпечення Міністерства оборони України.

Яка мінімальна зарплата військових

З 1 лютого 2023 року мінімальний розмір щомісячного грошового забезпечення військовослужбовця Збройних Сил України становить 20 100 грн.

Кому виплачують додаткову винагороду

Додаткова винагорода за безпосередню участь у бойових діях становить 100 000 грн за повний місяць такої участі. Якщо військовослужбовець цілий місяць брав безпосередню участь у бойових діях (без умови обов’язкового безпосереднього вогневого контакту з ворогом) на лінії бойового зіткнення, то за цей місяць він отримав мінімум 120 100 грн.

Конкретний розмір місячних виплат військовослужбовця залежить від посади, яку він обіймає.

Хто із військових отримує по 100 тисяч гривень на місяць

Військовослужбовці, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій РФ території України, та виконують бойові (спеціальні) завдання:

  • під час ведення бойових (спеціальних) дій на лінії бойового зіткнення з противником на глибину виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, у тому числі зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) до батальйону включно;
  • з виявлення повітряних цілей противника в районах ведення воєнних (бойових) дій;
  • зі здійснення польотів, ведення повітряного бою в районах ведення воєнних (бойових) дій;
  • з вогневого ураження противника у складі підрозділу (засобу) ракетних військ і артилерії у районах ведення воєнних (бойових) дій;
  • з вогневого ураження повітряних (морських) цілей противника;
  • з виводу повітряних суден з-під удару противника з виконанням зльоту; кораблями, катерами, суднами в морській, річковій акваторії (поза межами внутрішніх акваторій портів, пунктів базування, місць тимчасового базування);
  • з відбиття збройного нападу (вогневого ураження противника) на об’єкти, що охороняються, звільнення таких об’єктів у разі їх захоплення або насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою;
  • на території противника (в тому числі на території між позиціями військ противника та своїх військ, тимчасово окупованих (захоплених) противником територіях);
  • медичному персоналу медичних частин та підрозділів у районах ведення воєнних (бойових) дій.

"За час виконання бойових (спеціальних) завдань (згідно з бойовим наказом або розпорядженням) з вогневого ураження противника у складі підрозділу (засобу) ракетних військ і артилерії, який включений до діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави, на межі або поза межами районів ведення бойових (воєнних) дій, додаткова винагорода виплачується у розмірі 30 000 грн", – уточнили в Міністерстві оборони.

Як змінилися виплати військових з 1 березня

Солдат-стрілець найменшої категорії, якому платили 13 000 грн, з березня отримує 20 000 грн.

Винагорода в розмірі 100 000 грн надходить військовим "на нулі" пропорційно часу виконання бойових завдань. Якщо солдат не перебуває у зоні активних воєнних дій, йому виплачуватимуть 30 000 гривень. Бійцям у складі військового органу управління за бойові завдання нараховуватимуть 50 000 гривень.

Для українців, які служать у частинах і підрозділах за межами фронту, винагорода в розмірі 30 000 гривень скасована.

Раніше ми розповідали, кому з українців держава нараховуватиме додаткові виплати. Також ми писали, чому деяким військовим можуть затримувати виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.