Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ризик кризи дуже високий: як перемога Ердогана на виборах шкодить Туреччині

Попередня політика Ердогана призвела до того, що починаючи з 2013 року країну масово залишали інвестори

Турецька ліра після того, як на президентських виборах у країні переміг чинний президент Реджеп Ердоган, продовжила падіння. Станом на ранок понеділка, 29 травня, валюта досягла рекордного значення на рівні 20,05 ліри за долар.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Зазначається, що курс ліри до долара знизився на 0,5%, хоча під час закриття торгів у п'ятницю перед виборами показники були значно вищими. Провальні результати опозиції ще у першому турі президентських виборів, які відбулися 14 травня, призвели до:

  • різкого зростання дефолтних свопів;
  • падіння банківських акцій;
  • зниження курсу турецької валюти.
Наразі серед експертів переважає думка, що після свого переобрання Реджеп Ердоган перегляне свою політику

Аналітики банку Morgan Stanley вважають, що існує ризик того, до кінця 2023 року курс ліри може впасти на 29%. Усе залежатиме від того, чи змінить Ердоган свою грошово-кредитну політику на чолі держави.

"Перемога Ердогана не влаштовує жодного іноземного інвестора. Якщо збережуться висока інфляція, дуже низькі відсоткові ставки та відсутність чистих валютних резервів – це загрожує кризою, яка зачепить усі активи", – розповів стратег Tellimer Хаснайн Малік.

За інформацією видання, політика Ердогана призвела до того, що починаючи з 2013 року країну масово залишали інвестори: загальний обсяг іноземних активів у турецьких акціях та облігаціях зменшився на 85%, або майже на 130 млрд доларів.

Наразі серед експертів переважає думка, що після свого переобрання Реджеп Ердоган перегляне свою політику, а в Туреччині відбудеться помірний перехід до ортодоксальної політики, інакше вона не буде стійкою. Будь-який сигнал у цьому напрямку вітатиметься ринком.

Чи вигідна Україні перемога Ердогана на виборах

На думку доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, Україні вигідна сильна Туреччина, з непохитними амбіціями в геополітиці, позицією, як противага російському впливу у Чорному морі.

Річ у тім, що чорноморський регіон сильно залежний від турецької військової геополітичної потуги, адже саме там є транспортні коридори.

Раніше ми розповідали, скільки потрібно витратити, аби придбати квартиру у Туреччині. Ще ми писали, чому українці переплачуватимуть за відпустку у Туреччині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.