Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найгірший сценарій. Шмигаль пояснив, скільки найдовше може тривати блекаут

Прем'єр-міністр пояснив, скільки українці будуть без світла, якщо масовані обстріли РФ завдадуть найбільшої шкоди

Фото: Денси Шмигаль/Facebook, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Денис Шмигаль пояснив, скільки українці можуть бути без світла

Фото: Денси Шмигаль/Facebook, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

У найгіршому випадку після однієї з чергових атак РФ по енергоінфраструктурі блекаут може тривати від 7 до 10 днів.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю "Інтерфакс Україна".

Після дев'яти хвиль масованих ракетних ударів та десятків менших атак фактично 50% енергосистеми пошкоджено або зруйновано. Однак енергетики в середньому протягом двох діб після кожного обстрілу відновлюють мережеву спроможність української системи.

"При найбільш складному випадку повного блекауту, коли взагалі все розбито, вихід займає від 7 до 10 днів. Це за розрахунками наших енергетиків. Підкреслю, це теоретичні розрахунки, бо світ не переживав ще таких речей", – пояснив Шмигаль.

Чи буде евакуація людей під час блекауту

Прем'єр-міністр пояснив, що уряд готується до усіх можливих сценаріїв розвитку подій.

"До керівників ОВА, очільників громад доведені плани реагування на випадок критичних ситуацій. Ці документи мають гриф "Для службового користування" і не можуть бути публічно озвучені", – розповів Шмигаль.

За його словами, єдиним реалістичним планом виходу із цієї ситуації залишається організація Пунктів незламності. Станом на минулий тиждень таких Пунктів незламності в Україні 5 тисяч, однак очікується, що вже за два тижні їх буде понад 15 тисяч.

Водночас прем'єр-міністр відкинув ймовірність централізованої евакуації людей з великих міст.

"Ні. Централізовано можна вивозити, наприклад, з Херсону в іншу область, де є умови для розміщення. У випадку блекауту це зовсім інша історія. Якщо він буде по всій країні, то куди вивозити, якщо вся країна в умовах гуманітарної катастрофи?", – зазначив Шмигаль.

Він спрогнозував, що робитимуть українці у разі блекауту – частина людей переїде в найближчі сільські населені пункти, частина планує залишитись в містах і вже зробила відповідні приготування.

"В тому числі ті самі 500 тис. генераторів, про які я говорив. Хтось прийде в Пункт незламності. Хтось виїде за кордон. Окремі інструкції мають соціальні служби, бо є велика категорія людей, які потребують підтримки й опіки. Окремі інструкції в енергетиків, як максимально швидко відновити систему і заживити в першу чергу "об’єкти виживання" – постачання води, тепла та зв’язку. Ключове завдання буде вижити. Тому зараз робимо усе, аби не допустити такого сценарію", – пояснив прем'єр-міністр.

Раніше ми писали про те, яка небезпека загрожує киянам у разі блекауту. Також ми розповідали, що Росія спробує влаштувати українцям повний блекаут на різдвяно-новорічні свята.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.