Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Реєстр "ухилянтів" в Україні: експерт пояснив, що не так з пропозицією влади

Минулого тижня український інфопростір вразила новина про те, що влада хоче створити реєстр "ухилянтів" від мобілізації. Одразу виникли суперечки про доцільність появи такого реєстру

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи законно створювати в України реєстр "ухилянтів"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поява в Україні так званого реєстру "ухилянтів" порушить права громадян, адже йдеться про розголошення захищених законодавством персональних даних.

Про це розповів Фокусу адвокат Максим Дзіковський.

"Навіть якщо змінити українське законодавство, то, безумовно, ЄСПЛ визнає це порушенням права на повагу до приватного життя", — зазначив він.

За словами адвоката, щоби створити реєстр "ухилянтів", в Україні мають написати окремий законопроєкт. До того ж доведеться вносити зміни до закону про захист персональних даних.

Максим Дзіковський також пояснив, що створювати подібний реєстр взагалі непотрібно, адже за ухилення від мобілізації вже передбачена відповідальність:

  • адміністративна — штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 до 5 100 гривень), якщо військовозобов'язаний не з'явиться до ТЦК для уточнення військово-облікових даних;
  • кримінальна — передбачена за відмову від проходження медичного огляду, його неповне проходження або за неявку у пункт збору і порушення мобілізаційного розпорядження — мова йде про позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

"Цього цілком достатньо для того, щоб людина все ж таки прийшла до центру комплектування", — підкреслив адвокат

Крім того, як зауважив Дзіковський, ніхто не має права називати людину "ухилянтом" без відповідного рішення суду.

Чи може військкомат скасувати бронь призовників

Бронь військовозобов'язаних осіб має бути погоджена Міністерством оборони України та Мінекономіки. Територіальні центри комплектування (ТЦК) не пов'язані з наданням відстрочки від мобілізації (у вигляді бронювання) особам призовного віку.

Після того, як призовник отримав відповідну бронь, він має надати до ТЦК копію витягу з наказу Мінекономіки. Якщо представники військкомату відмовляються приймати такий документ, то його потрібно відправити цінним листом з описом вкладення через Укрпошту.

Раніше ми розповідали, кому в Україні видають "білий квиток" та чи допоможе такий документ виїхати за кордон під час війни. Також ми писали, як вручають повістки ВПО.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.