Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ракетний обстріл не завадив експорту зерна – скільки тонн вдалося вивести

Після масованого ракетного обстрілу по Україні різко виросли світові ціни на зерно

Фото: Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

"Зерновий коридор" працює: з портів 11 жовтня вийшли сім суден

Фото: Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

Незважаючи на ризик руйнувань та пошкоджень через ракетні обстріли, які масово проводить Росія з 10 жовтня, українські порти продовжують виконувати план щодо експорту агропродукції.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури у своєму Telegram-каналі.

Вночі 11 жовтня з портів "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ" вдалося відплисти семи суднам з зерном на борту в рамках реалізації так званої "зернової ініціативи". Продукція у розмірі 177,5 тисяч тонн прибуде до країн Африки, Азії та Європи.

Всього з українських портів уже вийшли 312 суден з продовольством. Від початку функціонування домовленості експортовано 7 млн тонн агропродукції. Нагадаємо, договір з російською владою підписали наприкінці липня у Стамбулі. Ініціатива про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування триватиме ще місяць.

Наразі продовжуються перемовини щодо можливості включення до "зернової ініціативи" Миколаївського морського торговельного порту. В якості аргументу приводять статистичні дані: одеські порти на початок жовтня мають змогу перевіряти 15 суден на добу. А для забезпечення всіх світових потреб експорту потрібно здійснювати не менше 25 перевірок.

Ціни на зерно підскочили

І хоч вдалося успішно відправити черговий вантаж, з’явилися побоювання стосовно проблем з подальшим експортом через різку ескалацію війни з боку Росії. На фоні масованих ракетних обстрілів, яких зазнала територія України 10 жовтня, та продовжила зазнавати наступного дня, сильно підскочили ф'ючерси на пшеницю.

Ціни виросли майже на 5%, до 9,1925 долара за бушель, що сталося вперше за останні кілька місяців. Це є тривожним сигналом до можливого уповільнення вивозу агропродукції з України, що, своєю чергою, призведе до зростання вартості основних продуктів у світі.

На додаток, постачання товару в країни, які його потребують, вже зараз сповільнилися через великі затримки суден у Стамбулі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому може впасти найбільша економіка світу. Також ми повідомляли, що уряд попередив про можливі затримки у виплаті пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.