Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення можна не чекати? Що буде з пенсіями деяких українців у 2024 році

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович пояснила, кому саме проіндексують пенсійні виплати наступного року і чому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кому не перерахують пенсії у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Традиційна індексація пенсій, яка відбудеться й у 2024 році, передбачає, що багатьом українцям перерахують та збільшать виплати. Однак деяким громадянам пощастить менше, адже їхні пенсії якщо й зміняться, то зовсім не суттєво.

Про це сказала міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Вона пояснила, що найменші надбавки отримають люди, які почали отримувати пенсію нещодавно. Наприклад ті, які стали пенсіонерами три роки тому, адже їхні виплати вже відповідають показникам ринку.

"Але це не стосується людей, які почали отримувати пенсійні виплати у 2000-х роках. Якщо дуже коротко, то людина отримує пенсію за формулою, де базою для нарахування пенсії є середня зарплата за останні три роки", — сказала вона.

За її словами, для індексації враховуються показники інфляції за останні три роки, яка систематично занижувала пенсії. Тому в Україні зараз є така ситуація, коли пенсійні виплати у деяких людей становлять усього 2 500 гривень. Водночас громадяни, які вийшли на пенсію 2019 року, з аналогічним стажем роботи отримують 5 тисяч.

Жолнович зазначила, що уряд зовсім не проти, аби індексація торкнулася усіх пенсіонерів, але це неможливо з однієї причини: у держави банально не вистачить грошей для такого масштабного перерахунку. Для цього, як пояснила міністерка, потрібно щонайменше 300 мільярдів гривень, тоді як у бюджет на 2024 рік заклали усього 100 мільярдів.

"Тому вирішили, що підтягнемо, хто отримує найменше. Це близько 60% від усіх пенсіонерів", — зауважила Оксана Жолнович.

Як зміняться пенсії у 2024 році

Якщо врахувати, що наступного року прожитковий мінімум для громадян, які втратили працездатність, зросте з 2 093 до 2 361 гривні, то паралельно з цим зросте й рівень мінімальної пенсії.

За словами глави Кабміну Дениса Шмигаля, українці можуть очікувати на те, що показник середньої пенсії зросте до 6 тисяч гривень. До того ж для майбутньої індексації застосують новий принцип: з'являться бали та коефіцієнти, а тому українці з рівними умовами виходу на пенсію отримуватимуть однакові виплати й індексацію.

Скільки стажу потрібно, щоби вийти на пенсію у 2023 році

Якщо людині виповнюється 60 років і вона планує виходити на пенсію, то для цього її трудовий стаж має бути на рівні 30 років. Якщо цей показник не дотягує до цієї цифри, тоді стати пенсіонером можна буде у віці 63 чи 65 років.

Перших пенсійних нарахувань варто чекати після того, як Пенсійний фонд перевірить дату звернення громадянина. Наприклад:

  • якщо звернення держструктура отримала впродовж трьох місяців після 60 дня народження, то пенсію призначать вже з наступного дня після річниці;
  • якщо пізніше, то пенсію призначать з наступного дня після звернення.

Хто отримує надбавку до пенсій за віком

Доплати належать пенсіонерам, виплати яких навіть після індексацій, надбавок, підвищень та цільової допомоги є меншими за середню зарплату по Україні. Станом на зараз її показник дорівнює 16 012 грн.

Надбавки до пенсій залежать від віку громадянина. Наприклад:

  • якщо пенсіонеру є 70 років – йому доплатять до 300 гривень;
  • якщо 75 років – до 456 гривень;
  • якщо 80 років і більше – доплата становитиме 570 гривень.

Норми, за якими виконуються відповідні доплати, прописані у постанові Кабміну України №180.

Раніше ми розповідали, які пенсії отримують чорнобильці у 2023 році. Також ми пояснювали, чи можуть розраховувати на пенсійні виплати українці, у яких відсутній стаж.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.