Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПЗРК Piorun від Польщі – скільки коштує ППО, ефективне проти ворожих літаків

Всього сусідня країна передасть ЗСУ 100 переносних зенітно-ракетних комплексів

Фото: МО, скрін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує ППО Piorun, які Польща передасть Україні

Фото: МО, скрін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський під час офіційного візиту в Польщу домовився про постачання армії 100 ПЗРК Piorun. ППО може збивати цілі на низьких висотах, зокрема безпілотники, літаки та гелікоптери.

Про це повідомили на офіційному сайті президента України.

Своєю чергою саме речник польського уряду Пьотр Мюллер розкрив у соціальній мережі Twitter деталі щодо підписаного Зеленським і Прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким Листа про наміри співпраці з питань постачання оборонної техніки. За уточненням речника, на озброєнні ЗСУ опиниться 100 переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun.

Відомо, що у 2016 році Міністерство національної оборони Польщі підписало контракт з місцевою компанією Mesko на постачання 420 прицільно-пускових установок та 1 300 ракет для ПЗРК. Загальна сума становила 223,7 мільйона доларів. Польщі одна ППУ обійшлася в 532 тисяч доларів, а одиниця ракети – в 172 тисячі доларів. Отже, орієнтовно ціна за 100 ПЗРК без ракет – 53,2 мільйона.

 | Фото: YouTube
 | Фото: YouTube
 | Фото: YouTube

ПЗРК Piorun, які отримає Україна від Польщі

Фото: YouTube

ПЗРК Piorun, які отримає Україна від Польщі

Фото: YouTube

ПЗРК Piorun, які отримає Україна від Польщі

Фото: YouTube

На що здатна протиповітряна оборона від Польщі

Компанія Polska Grupa Zbrojeniowa протягом наступних 3-4 років планує збільшити випуск ракет приблизно вдесятеро, що означає – попит на переносні зенітно-ракетні комплекси досить великий. Їх модифікували з польського комплексу Grom, який був на озброєнні армії з 1995 року. А його, своєю чергою, створили на базі радянського ПЗРК "Ігла". В установці покращили пусковий механізм, модернізували приціл і двигун.

Характеристики вражають: Piorun здатен вражати ціль на висоті від 10 до 4 000 м, а дальність польоту снаряда становить від 500 до 6500 м зі швидкістю до 660 м/с. Хороша новина в тому, що ракета не летить по прямій траєкторії, а зважає на тепло двигуна об’єкта, який потрібно знищити. Плюс завдяки двоканальній головці самонаведення ПЗРК не страшні теплові пастки.

Відомо, що раніше українські військові вже збивали ППО російські вертольоти та літаки, що підтверджує ефективність проти ворога. Наприклад, під приціл вже потрапили штурмовик Су-25, винищувачі-бомбардувальники Су-34, гелікоптери Мі-24 та Ка-52, кілька багатоцільових безпілотних авіаційних комплексів Орлан-10.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка ціна картонних БПЛА Corvo PPDS та чим вони допомагають армії. Також ми повідомляли, скільки ЗРК Avenger отримала Україна та які цілі тепер може збивати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.