Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна ЗРК Avenger: скільки отримала Україна та які цілі тепер може збивати

Загалом Україна отримала 12 систем, хоча раніше анонсувалося постачання 8 ЗРК

Фото: U.S. Department of Defense, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

ЗРК AN/TWQ-1 Avenger вже використовують в Україні

Фото: U.S. Department of Defense, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Українські військові вже користуються американськими системами протиповітряної оборони Avenger, постачання яких в листопаді 2022 року узгодило Міністерство оборони США.

Кадри на полі бою опублікували аналітики з Ukraine Weapons Tracker.

В січні 2023 року Америка знову наголосила, що відправить для оборони повітряного простору України комплекс AN/TWQ-1 Avenger. Всього у пакеті передбачалося 8 установок, а загальна сума допомоги становила 2,5 мільярда доларів. Тепер повідомляється про 12 ЗРК, які вже перебувають на озброєнні українських військових.

Як раніше говорив радник Президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, саме посилення захисту неба над Україною допоможе наблизити перемогу над російськими окупантами, адже вони використовують ракети, безпілотні літальні апарати тощо, аби завдавати нищівних ударів по критичній інфраструктурі.

Відомо, що ЗРК Avenger надійшов у модифікованій конфігурації, а не базовій – Slew-to-Cue. Вагома відмінність між моделями – можливість автоматично повертати турель у бік цілі без участі навідника. В базовій комплектації турель гіростабілізована, тобто нею керує оператор. Водночас удосконалена система STC дозволяє на дисплеї знаходити й обирати ціль, наводячи ракети.

 | Фото: U.S. Department of Defense
 | Фото: U.S. Department of Defense
 | Фото: U.S. Department of Defense

Зенітно-ракетний комплекс AN/TWQ-1 Avenger

Фото: U.S. Department of Defense

Зенітно-ракетний комплекс AN/TWQ-1 Avenger

Фото: U.S. Department of Defense

Зенітно-ракетний комплекс AN/TWQ-1 Avenger

Фото: U.S. Department of Defense

Що може збивати ЗРК Avenger

Україна довго чекала на постачання цих зенітно-ракетних комплексів. Вони, до речі, ще на початку лютого прибули до німецького порту в Бремергафені разом із бронемашинами M2A2 Bradley та броньованими ремонтно-евакуаційними машинами M88A2 Hercules. Загалом установка вважається дуже мобільною на бездоріжжі, що важливо в умовах війни.

Комплекс складається з двох контейнерів по чотири ракети FIM-92 Stinger, радіолокаційної станції та 12,7-мм кулемета Browning M2. Також всередині облаштований тепловізор, який дозволяє збивати цілі в денний та нічний час, попри погодні умови. Зауважимо, приблизна вартість однієї ракети Stinger дорівнює 119 320 доларів.

ЗРК AN/TWQ-1 Avenger здатен збивати крилаті ракети, безпілотники, літаки й гелікоптери на низькій висоті – менше як 4 км. Втім дальність дії становить лише 5,5 км. У новій модифікації чисельність екіпажу – 3 людини. Установка може розвивати максимальну швидкість до 105 км/год.

Наразі Avenger використовують як Збройні сили та Корпус морської піхоти Сполучених Штатів Америки, так й армії Єгипту, Іраку, Саудівської Аравії, Тайваню, Чилі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує система ЗРК Hawk, яка нищитиме російські ракети. Також ми повідомляли, що ЗРК Skynex допоможуть закрити небо над Україною, та розповідали, яка ціна систем ППО від Німеччини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.