Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна ЗРК Hawk – скільки коштує система ППО, яка нищитиме російські ракети

Нові зенітно-ракетні комплекси Hawk входять у пакет допомоги разом із танками Leopard 2

Фото: YouTube, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Україна отримає нові системи ППО від Швеції

Фото: YouTube, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Уряд Швеції анонсував відправлення в Україну танків Leopard 2 і систем протиповітряної оборони. Йдеться про зенітно-ракетні комплекси американського виробництва Hawk, які вже є на озброєнні ЗСУ завдяки допомозі Іспанії.

Про це повідомив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у Twitter.

Спочатку не розголошувалося, які ЗРК отримає Україна. Також офіційні особи не уточнювали, скільки саме установок надійде для захисту неба від російських ракетних атак. Втім згодом міністр оборони Швеції Пол Йонсон розповів місцевому виданню SVT, що в рамках нового пакету допомоги військові отримають десять бойових танків і ППО Hawk.

"Україні потрібна система протиповітряної оборони, для України вкрай важливо, щоб Росія не отримала панування в повітрі. Це здатність, яку ми повинні забезпечити в довгостроковій перспективі", – зауважив посадовець.

Нагадаємо, перші комплекси цього типу надійшли від Іспанії торік. Установка коштує 15 мільйонів доларів, а кожна ракета, якою збивають ворожі цілі, – 250 000 доларів. Проте невідомо, яку кількість зможе використовувати Україна. Зазначимо, в Америці Hawk вивели з експлуатації ще в 90-х роках 20 століття, але досі десятки держав застосовують систему для власного захисту.

На що здатна система ППО

 | Фото: YouTube
 | Фото: YouTube

ЗРК Hawk, які передасть Швеція

Фото: YouTube

ЗРК Hawk, які передасть Швеція

Фото: YouTube

Комплекс складається з шести пускових установок по три ракети в кожній. Тобто загальний залп становить 18 ракет за раз. Що цікаво, нові модифікації вміють відрізняти чужі цілі від своїх, тому влучення у власний літак Україні не загрожує. Також ЗРК містить кілька радіолокаційних станцій, мобільний пункт керування та допоміжні машини.

Сучасна варіація Hawk здатна досягати повітряних цілей на дальності 45-50 кілометрів і на висоті до 20 кілометрів. А виявляти може на відстані до 100 кілометрів. Окрім великих об’єктів, як вертольоти, ППО може поцілити в крилату ракету з ймовірністю 85%. Довжина ракети становить 5,08 м, діаметр – 370 мм. Вага кожного снаряду – 590 кг, а маса бойової частини – 54 кг. Максимально є змога розвинути швидкість до 817 метрів за секунду.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у 2023 році на озброєнні ЗСУ з'являться ЗРК Skynex від німецького підприємства Rheinmetall. Ці установки здатні збивати безпілотні літальні апарати, крилаті ракети, літаки та вертольоти. А коштують вони близько 90,5 мільйона доларів. Витрати на дві системи ППО (саме стільки отримає Україна) бере на себе уряд Німеччини.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує зброя для України за підсумком Рамштайну-9. Також ми повідомляли, скільки коштують безпілотники Jump 20 для України та в чому їхня особливість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.