Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Картонні БПЛА на озброєнні ЗСУ: яка ціна Corvo PPDS та чим вони допомагають армії

Віднедавна українські військові активно використовують літальні апарати Corvo PPDS, які надає австралійська компанія

Фото: скрін, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштують та як працюють БПЛА Corvo PPDS

Фото: скрін, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Проти ворога можна застосовувати будь-які наявні засоби, навіть якщо вони не виглядають масштабно та не передбачають серйозних руйнувань. Наприклад, до плеяди такої зброї належать безпілотники Corvo PPDS, виготовленні з картону та гумових стрічок. Їх віднедавна використовують українські військові.

Про це повідомляє австралійське видання 7News.

Такі літальні апарати виготовляють в компанії Sypaq Systems, а їхня назва розшифровується як Precision Payload Delivery System, тобто засіб доставки вантажів. Дійсно, основне завдання безпілотників – транспортування гуманітарної допомоги, медикаментів тощо у важкодоступні райони. Або ж у випадку необхідності доставити вантаж таємно.

Втім українські військові знайшли апаратам додаткове застосування. Завдяки особливостям конструкції зафіксувати на радарі Corvo PPDS дуже важко. Майже неможливо – чимось збити у повітрі. Тож, як повідомив посол України в Австралії Василь Мірошниченко, на полі бою БПЛА корисні як виконавці "смертоносних" завдань.

Також, залежно від модифікації, апарати здатні забезпечувати військових розвідувальними даними. Зважаючи на варіативність використання, чудовою новиною є вартість безпілотників – від 670 до 3 350 доларів. Зазначається, що SYPAQ передає в Україну не менше 100 Corvo PPDS кожного місяця.

 | Фото: YouTube
 | Фото: YouTube

Безпілотник з картону Corvo PPDS

Фото: YouTube

Безпілотник з картону Corvo PPDS

Фото: YouTube

Які характеристики БПЛА

Родзинкою літальних апаратів, які, до речі, досі не прийняли на озброєння до австралійської армії, є матеріали. Картонова основа покрита спеціальним воском, що дозволяє перебувати у повітрі за будь-якої погоди, навіть під час дощу. Пересування забезпечує двигун із пропелером, запуск здійснюється з катапульти чи навіть з рук.

Завдяки картону радарам важко помітити об’єкт, тому радіолокаційні станції не здатні повідомити ворога, а той – не може його збити чи приземлити. Після відправлення БПЛА додаткове керування не потрібне: апарат обладнаний системою наведення, яка автоматично спрямовує його до пункту призначення. Безпілотник здатен транспортувати від 3 до 5 кг, залежно від модифікації, а дальність польоту становить 120 км.

Як зазначають в компанії, постачання відбувається у розібраному вигляді в коробках, які нагадують пакування для піци. Всього фахівці SYPAQ розробили Corvo PPDS на суму 1,1 млн доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ЗРК Skynex допоможуть закрити небо над Україною, і розповідав, яка ціна систем ППО від Німеччини. Також ми повідомляли, скільки коштує система ППО Hawk, яка нищитиме російські ракети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.