Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїзд за кордон під час війни: адвокат назвав всі категорії чоловіків, яким це дозволено

Разом з експертом розбиралися, хто з військовозобов'язаних чоловіків має право виїжджати за межі України та які документи для цього потрібні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чоловікам потрібно мати при собі документи, які дозволяють виїжджати за кордон

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час воєнного стану військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон, однак це стосується не усіх. Згідно із Постановою Кабміну №69, наразі затверджено 11 категорій громадян призовного віку, які можуть без перешкод перетнути український кордон.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Так, наразі лише 11 категорій чоловіків можуть без проблем виїхати за кордон під час воєнного стану, однак для цього їм потрібні необхідні документи, зокрема ті, що підтверджують приналежність до групи тих, хто може перетинати український кордон.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Які категорії осіб можуть виїжджати за кордон під час війни?

  • Чоловіки, зняті з військового обліку

Йдеться про громадян, яких було знято з військового обліку за станом здоров'я. Підставою для виїзду за кордон може бути оформлена інвалідність або рішення медичної комісії щодо непридатності до військової служби.

Під час перетину кордону чоловікам при собі потрібно мати закордонний паспорт та документи, що підтверджують інвалідність, або висновок ВЛК, – каже адвокат.

  • Деякі тимчасово непридатні особи

Чоловіки, які мають довідку про оформлену інвалідність або висновок військово-лікарської комісії, можуть отримати статус тимчасової непридатності до військової служби строком до шести місяців. Таким чином чоловіки з відповідним статусом можуть перетинати кордон на період непридатності.

  • Багатодітні батьки

Йдеться про чоловіків, які піклуються про трьох і більше дітей віком до 18 років, при цьому неважливо, чи ці діти від одного шлюбу або від різних. У такому разі для виїзду за кордон чоловікам потрібно мати при собі закордонний паспорт, свідоцтва про народження всіх дітей та посвідчення батька багатодітної сімʼї.

  • Батьки одинаки

Право на виїзд за межі України мають чоловіки, які самостійно виховують дитину до 18 років. Для цього їм потрібно мати закордонний паспорт, свідоцтво про смерть дружини та свідоцтво про народження дитини.

  • Чоловіки з інвалідністю

Якщо громадянин має підтверджену та задокументовану І–ІІІ групи інвалідності, він може виїжджати за межі України. Чоловікам необхідно мати при собі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги та закордонний паспорт.

  • Чоловіки, які виїжджають за кордон як супроводжуючі

Для таких осіб немає обмежень щодо виїзду за кордон, якщо вони супроводжують особу з інвалідністю І чи ІІ групи, або якщо вони їдуть доглядати хворих батьків, дружин чи дітей. Таким чоловікам потрібно мати повний пакет документів, який підтверджує родинні зв'язки з людиною, яку вони супроводжують або їдуть доглядати.

  • Наявність у чоловіка постійного місця проживання за кордоном

У такому разі в паспорті у чоловіка мають бути відповідні позначки, які підтверджують постійне місце проживання за кордоном. Лише за наявності цих позначок громадянин може виїхати за межі України, – зазначив Ростислав Кравець.

  • Деякі військовослужбовці

Йдеться про поранених військових, які потребують лікування чи реабілітації за кордоном та про військовослужбовців, які відправляються на спеціалізоване навчання.

Адвокат наголосив, що для тих, хто проходитиме військове навчання за кордоном, є стандартний набір документів, який мають допомогти зібрати безпосередньо у військовій частині.

  • Водії-міжнародники та водії-волонтери

Щодо водіїв-міжнародників, то вони мають право на перетин кордону, якщо компанія, де вони працюють, має ліцензію на міжнародні перевезення вантажів.

Обов'язково вся інформація про водіїв має бути внесена до інформаційної системи Укртрансбезпеки, – каже експерт.

Що стосується водіїв-волонтерів, то перетинати кордон можуть ті категорії громадян, які перевозять вантажі для ЗСУ, медичні вантажі чи гуманітарну допомогу.

  • Чоловіки, які працюють на залізниці, та моряки

Йдеться про чоловіків, які працюють на міжнародних рейсах. Для виїзду за кордон таким українцям потрібно мати при собі закордонний паспорт та трудовий договір.

  • Спортсмени та діячі культури

Йдеться про спортсменів, тренерів та спеціалістів з підготовки до участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах. Для того, аби чоловікам можна було покинути територію України на період змагань, потрібно отримати рішення Міністерства спорту щодо включення до складу учасників.

Раніше ми розповідали, кому з чоловіків можна не з’являтися до військкомату після отримання повістки. Також ми писали, чи можуть мобілізувати студентів цього літа. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.