Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Принципово інший підхід: українцям назвали головну відмінність цифрової гривні від звичайної

По суті, цифрові гроші матимуть ті ж самі функції, що й паперові гривні

Фото: Unsplash. Колаж Pro Гроші

У чому різниця цифрових грошей від паперових

Фото: Unsplash. Колаж Pro Гроші

Поява електронної форми грошової одиниці України – е-гривні, є важливою для економічної безпеки нашої країни. Усе тому, що блокчейн зробить транзакції більш прозорішими, що допоможе боротися з корупцією та незаконним відмиванням коштів.

Про це розповів приватний інвестор, керуючий активами Василь Малій.

Чим відрізняють цифрові гроші від безготівкових

По суті, цифрові гроші матимуть ті ж функції, що паперові гривні. Але, за словами експерта, усе таки вони мають певну відмінність.

Так, безготівкова гривня доступна тільки через готівкові операції, або через взаємодію банківських систем. А цифрова – ні.

"Цифрова гривня – це абсолютно новий платіжний засіб, але ніяк не пов'язаний із традиційною банківською системою. До прикладу, емісія та контроль такої гривні здійснюється повністю через центральний банк та розповсюджується завдяки віртуальному банку. Тобто це принципово зовсім інший підхід", – зазначив він.

До того ж як зазначив експерт, впровадження цифрової гривні повпливає на економічну безпеку нашої країни, адже завдяки блокчейну транзакції будуть прозорішими. А значить — це допоможе у боротьбі з корупцією та незаконним відмиванням коштів.

Коли в Україні з'явиться е-гривня

На початку 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що проєкт цифрової нацвалюти для українців планують запустити вже цього року.

"За законодавством, у 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, але ми хочемо це зробити вже цього року, а не відкладати на наступний. Тому йде комунікація з Нацбанком і бізнесом, це теж безповоротно відбудеться", — розповів він.

Як можна буде користуватися цифровими грошима

Наприкінці 2022 року повідомлялося, що у НБУ опрацьовують такі можливі варіанти використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн та основні характеристики:

  • е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом "програмованих" грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів;
  • е-гривня для використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами). Е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для ринку віртуальних активів в Україні;
  • е-гривня для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів: забезпечить можливість здійснювати транскордонні платежі швидше, дешевше та прозоріше.

Раніше ми розповідали, як у США за останні три дні відбулося два великих банкрутства на банківському ринку. Також ми писали, у якій валюті українці під час війни найчастіше зберігають заощадження.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.