Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приховані скарби гаманців – які монети можна дорого продати (фото)

На аукціонах українці можуть вигідно продати старі монети, які вже вийшли з обігу

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо, завдяки яким монетам українці можуть заробити

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть здивуватися, відкривши свої гаманці чи скарбнички, оскільки деякі старі монети можуть допомогти їм отримати значні кошти. Це пов'язано з тим, що певні види українських копійок є предметом колекціонування. І за них нумізмати готові заплатити великі суми грошей.

Фахівці ресурсу "Монети-ягідки" розповіли про цінні монети, за які колекціонери готові витратити тисячі гривень.

Однією з таких монет є 2 копійки 1994 року різновиду 2(10 к.)АА, яку можна продати за вражаючу ціну від 4 500 гривень. Зауважте, що особливість цієї монети полягає в широкому канті аверсу (лицьової сторони), який її відрізняє від інших.

"Перепутка", як часто називають цей різновид, стала предметом бажання для нумізматів завдяки використанню штемпеля від 10 копійок 1994 року, що призвело до ширшого канта через різний діаметр штемпелів.

Українці можуть отримати великі гроші за 2 копійки
Українці можуть отримати великі гроші за 2 копійки
Фото: Монети-ягідки

Ще однією цікавою монетою є 25 копійок 2003 року різновиду 1ЕАм, яку можна продати за суму до 2 200 гривень. Цю рідкісну монету спочатку було викарбовано для річного набору Національного банку України. Однак, оскільки набір так і не побачив світ, ці монети потрапили в обіг. Фахівці повідомляють, що більшість таких монет знаходять у гаманцях чи скарбничках, а не на аукціонах.

25 копійок можна продати до 2 200 гривень
25 копійок можна продати до 2 200 гривень
Фото: Монети-ягідки

Також великою цінністю користуються 1-копійчані монети 1996 року. Різновид 1БА з великими ягодами можна продати за ціною від 1 300 гривень до 2 000 гривень, тоді як різновид 1БВ з маленькими ягодами оцінюється від 2 500 гривень до 3 000 гривень. Ці монети не лише входили до наборів НБУ, але та іноді потрапляли в обіг. Нумізмати зауважують, що монети з обігу зазвичай коштують дешевше, ніж ті, що входили до наборів.

На аукціоні можна вигідно продати 1 копійку
На аукціоні можна вигідно продати 1 копійку
Фото: Монети-ягідки

На якій копійці українці можуть заробити 30 000 гривень

Українці можуть розбагатіти на монеті номінал 10 копійок. Вона має особливості, що роблять її унікальною: "опуклий" щит та "втиснутий" тризуб, замість звичайного герба. Монета виготовлена Луганським верстатобудівним заводом, вона отримала прізвище "Англійка" через використання англійських штемпелів.

Ці копійки стали рідкісними через курйозні обставини. Помилкові ескізи, відправлені до Великої Британії, призвели до виробництва монет з неправильними характеристиками, які не повинні були потрапити в обіг. Тепер це особливість, яка робить їх цінними для колекціонерів.

Раніше ми повідомляли, що НБУ випустив нову монету, присвячену визволенню Херсонщини. Також ми писали, що в Україні з'явилася нова пам'ятна монета.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.