Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Розбагатіти завдяки монеті реально? За яку копійку готові змагатися колекціонери (фото)

Рідкісність і висока цінність монет номіналом 25 копійок 1992 року роблять їх популярними серед нумізматів і колекціонерів

Фото: скриншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На аукціоні можна дорого продати українські 25 копійок

Фото: скриншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна володіє розмаїттям нумізматичних скарбів, серед яких особливе місце займають обігові монети. Однією з таких монет є 25 копійок 1992 року, яка довгий час використовувалася як платіжний засіб і водночас приховувала в собі справжню цінність для колекціонерів. Серед монет цього виду виділяються рідкісні варіанти, ціна на які може сягати 7 000 гривень і більше.

Як розрізнити цінні монети, розповіли фахівці ресурсу "Монети-ягідки".

За які копійки можна отримати великі гроші

5.1ААв та 5.1ДАг – це два рідкісних різновиди монети 25 копійок 1992 року. Щодо аверсу, вони мають ідентичний штамп, але основні відмінності полягають у реверсах та гуртах монети.

Найпростіше визначити різновиди 5.1ААв або 5.1ДАг за гербовою стороною (аверсом). На цих монетах листя та зерна погано прокарбовані, а середній зуб тризуба є товстим. Однак, основна відмінність полягає у хвостику букви "Ї", який на монеті 5.1ААв не торкається букви "Н".

Монета, яку можна вигідно продати на аукціоні
Монета, яку можна вигідно продати на аукціоні
Фото: Монети-ягідки

За інформацією з книги Олега Люлька "ЛСЗ — перший монетний двір України", перша монета номіналом 25 копійок була відкарбована 29 вересня 1992 року. Для карбування використовувались гладкі матриці, і це пояснює відсутність насічок на гурті монети.

Ці перші копійки були роздані співробітникам монетного двору як пам'ятка про важливу подію. Решту тиражу знищили, оскільки монети з гладким гуртом вважалися "незавершеними" і не призначалися для обігу.

Сьогодні важко визначити, скільки монет з першого тиражу залишилося в обігу, але одне відомо — різновид 5.1ДАг рідко потрапляє на ринок. Середня вартість 25 копійок 5.1ДАг на аукціоні "Віоліті" коливається від 5 000 до 7 000 гривень. Однак були випадки, коли цю монету продавали за суми значно вищі – 13 503 гривні та навіть 17 400 гривень.

Які ще монети можна вигідно продати

У нумізматиці номінал монети не завжди визначає її вартість на аукціонах. Наприклад, обігова 1-копійкова монета 1992 року стала предметом бажання для багатьох колекціонерів, які готові заплатити за неї великі гроші.

На аверсі копійки 1992 року зображено тризуб, напис "Україна" та рік 1992. Реверс монети прикрашений стилізованим вінком із листя та ягід, а також вказаний номінал "1 копійка".

Важливо відзначити, що на аукціоні вартість монети може досягти 11 000 гривень лише у випадку, якщо вона належить до типу 35АА. Якщо це монета різновиду 35АЕ, її цінність знижується, і продати можна за суму від 30 до 50 гривень.

Раніше ми повідомляли, що в Україні з’явилася нова партія пам’ятних монет від НБУ. Також ми писали, за що нумізмати готові заплатити понад 400 тис. гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.