Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Придивіться до номерів: яку українську банкноту можна продати за 10 тисяч гривень

Розповідаємо, чому українську 1 гривню продають майже за 300 доларів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому 1 гривню продають за 10 тисяч

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні на онлайн-аукціоні час від часу з'являються унікальні монети чи банкноти, за які нумізмати готові викласти чималі кошти. Наприклад, зараз колекціонерам пропонують придбати купюру в 1 гривню 2014 року випуску за 10 тис. грн.

Оголошення розміщене на спеціалізованому ресурсі Violity.

Власник 1 гривні зазначає, що:

  • банкнота не має прихованих дефектів;
  • купюра не піддавалась реставрації.

Автор оголошення пояснює, що продає купюру за 10 тис. грн через "дуже цікавий номер". Річ у тому, що номер 1-гривневої купюри колекційний — УУ 1111111.

На яких ще банкнотах можна підзаробити

За доволі великі гроші у вас можуть придбати купюри навіть із незначним браком. Наприклад, якщо на звороті купюри чітко видрукували лише орнамент і номер.

Так, за банкноту номіналом 5 гривень саме з таким браком на аукціоні просять 24 тис. грн.

Крім бракованих банкнот, колекціонери дуже часто полюють ще й на браковані монети. Так, різновид монет – 1АА+ вважаться дуже цінним серед нумізматів, адже монети такого різновиду викарбувані не з аналогічного матеріалу, як інші монети подібного номіналу.

Наприклад, монету номіналом 2 копійки викарбували не з нержавіючої сталі, а з міді. Монета з таким вагомим дефектом зараз може дуже дорого коштувати.

Найпопулярніша банкнота в Україні

Як свідчать дані НБУ, станом на 1 січня 2023 року сума готівки, що перебувала в обігу в Україні, становила 716,1 млрд грн. При цьому найчастіше українці використовують банкноти номіналом 500 гривень – 26,5% від загальної кількості банкнот в обігу. Популярність цієї банкноти регулятор пояснює зростальним попитом на цей номінал банкнот.

Найменше ж громадяни розраховуються "червонцями". Причина: НБУ поступово виводить банкноти у 10 гривень і замінює їх на відповідні обігові монети.

Раніше ми розповідали, як змінився середній розмір пенсій в Україні через війну та інфляцію. Також ми писали, хто з українців може отримати допомогу з часткового безробіття.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.