Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інфляція та пенсії: наскільки скоротилися виплати під час війни

У 2022 році розмір пенсійних виплат збільшився, але інфляція знецінила всі підвищення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Середня пенсія на початок 2023 року складає 4 622,60 грн. Так, пенсійна виплата зросла на 15,8%, якщо порівняти з початком минулого року.

Про те, як війна вплинула на розмір пенсійних виплат, розповів народний депутат і голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

У грудні 2022 року інфляція у річному вимірі сягнула 26,6%. Так, у реальному вимірі, з урахуванням інфляції, середня пенсія скоротилась на 8,5%, а у доларовому еквіваленті на 13,6%.

"Було б дивно очікувати зростання реальних доходів громадян під час війни, але влада зробила усе можливе, аби тягар зростання вартості життя під час війни та сплеску інфляції для найбільш незахищених верств населення, зокрема для пенсіонерів, було пом’якшено. Просто порівняйте ці цифри із загальним падінням реального ВВП (щонайменше на 30%) або реальних зарплат (щонайменше на 20%)", – пояснює Гетманцев.

Депутат пояснює, що це стало можливим завдяки:

  • індексації пенсій на 14%, проведеній у березні 2022 року;
  • збільшенню мінімальної пенсії за віком;
  • проведенню перерахунків для окремих категорій пенсіонерів — пільговиків, компенсаційним доплатам пенсіонерам літного віку (старше 70 років).

Це допомогло утримати стабільне фінансове становище Пенсійного фонду протягом року. Так, план власних доходів від ЄСВ було перевиконано на 5,6% або майже на 20 млрд гривень.

Він зазначив, що певну частину фінансування пенсій (через трансферт із державного бюджету ПФУ) вдалося закрити коштом допомоги іноземних партнерів.

Що буде з пенсіями у 2023 році

Цього року, попри війну та обмежені ресурси, індексація пенсій також запланована, що дозволить частково компенсувати втрати від інфляції.

"Кошти на це зарезервовано у бюджеті. Такий перерахунок очікується у березні. Відбудуться також усі планові індивідуальні перерахунки та доплати до пенсій відповідно до законодавства. Де є фізична і безпекова можливість, пенсії будуть виплачуватись повністю і вчасно", – пояснив Гетманцев.

Про те, в яких регіонах України виплачують найбільші пенсії, дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи будуть збільшувати розмір пенсійних виплат у 2023 році. Також ми розповідали, як в Україні впроваджуватимуть накопичувальну пенсійну систему.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.