Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВПО в Україні перевірятимуть по-новому – як це вплине на виплати

Розповідаємо, чому в Україні хочуть змінити механізм перевірок внутрішньо переміщених осіб

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть змінити механізм перевірок ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть оскаржити механізм перевірок внутрішньо переміщених осіб, оскільки вони можуть втратити виплати, якщо під час перевірок не перебували за адресою проживання.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Зміна механізму перевірок ВПО

Лубінець закликав змінити норму перевірок ВПО, відповідно до яких особи можуть втратити свої виплати, якщо під час проведення перевірки вони не перебували за адресою проживання та протягом 10 днів після перевірки не прибула до органу соціального захисту населення.

За його словами, змінити механізм потрібно через неврегульованість процедури й через те, що у постанові не передбачено попередження щодо таких перевірок. Оскільки особа може знаходитися на роботі під час візиту перевіряючих й таким чином втратити свої виплати.

Хто може розраховувати на грошову допомогу для ВПО у 2023 році

Грошову допомогу від держави у розмірі 3 000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю й 2 000 гривень для всіх інших осіб можуть отримати такі категорії громадян:

  • особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих;
  • особи, які мають непридатне для проживання або зруйноване житло і подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через портал "Дія";
  • особи, які мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження або знищення нерухомого майна через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені російською агресією;
  • особи, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання станом на 24 лютого 2022 року;
  • особи, які повторно перемістились із тимчасово окупованих територій або територій, на яких ведуться бойові дії після 24 лютого 2022 року.

Деяким українцям хочуть спростити процедуру отримання статусу ВПО

В Україні розробили відповідний законопроєкт згідно із яким буде спрощена реєстрація нового місця проживання дітей. Адже наразі, через відсутність статусу ВПО у неповнолітніх, деякі батьки не можуть отримувати грошову допомогу на дітей. Також можуть виникати деякі складнощі з отриманням певних пільг.

Раніше ми розповідали, що в Україні змінили перелік територій для виплат ВПО. Також ми писали, що ВПО зможуть отримати ще одну грошову допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.