Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як дізнатися, чи підвищився розмір пенсії після індексації – покрокова інструкція

У рамках індексації пенсій, яка стартувала 1 березня, виплати деяких українців збільшилися на 1 500 грн, однак перевірити перерахунок можна самостійно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перерахунок пенсії можна перевірити онлайн

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які ще не знають, на скільки збільшиться розмір їхніх пенсій у рамках березневої індексації, можуть самостійно перевірити результати перерахунку. Зробити це можна, не виходячи з дому, тобто, онлайн.

Про це повідомляють у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Донецькій області.

Так, перевірити результат перерахунку пенсій можна на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Що для цього потрібно:

  • авторизуватися в особистому кабінеті на вебпорталі за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) чи ID-банкінгу;
  • у лівому боковому меню перейти в розділ "Моя пенсія";
  • переглянути інформацію щодо перерахунку своєї пенсії.

Пенсія в Польщі

Українські громадяни, які через війну поїхали до Польщі, можуть отримувати виплати за місцем фактичного проживання. Як уточнили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, для цього доведеться зібрати деякі документи, а після цього звернутися до Установ соціального страхування Республіки Польща (ZUS).

Мова про:

  • український паспорт;
  • довідку про присвоєння номера UKR PESEL;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • пенсійне посвідчення;
  • довідку з польськими банківськими реквізитами.

Копії цих паперів ZUS відправить до ПФУ, де прийматимуть рішення про переведення виплат.

Зауважимо, кошти переказуватимуть не щомісячно, а щоквартально. Тобто доведеться чекати деякий час, аби пізніше забрати повну суму за кілька місяців одразу.

Найкращий спосіб накопичити на пенсію

Якщо на старості років ви не хочете повністю залежати від держави, то можете спробувати самостійно накопичити собі пенсію. Все залежить від того, скільки ви можете відкладати.

Якщо є можливість відкладати лише 1 000 гривень на місяць, то можна дивитися на такі інструменти як державні пенсійні фонди або накопичувальне страхування життя.

Але, якщо ви можете виділити зі свого бюджету, наприклад, 100 доларів на місяць або 1 000 доларів на рік, то краще розглядати іноземні світові акції. Таким чином можна інвестувати на фондовому ринку через американського брокера.

Тобто, ви інвестуєте, заробляєте гроші й відкладаєте собі на пенсію. Це дуже поширена практика в США та Європі, там люди багато років вкладають гроші в акції, облігації й потім знімають зі свого рахунку накопичену пенсію. Це вважається приватною пенсією, адже держава до цих заощаджень не має жодного відношення.

Раніше ми розповідали, хто з українців може отримати 54% надбавки до пенсії. Також ми писали, яку роботу в Україні пропонують пенсіонерам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.