Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повної свободи дій не буде? Що не можуть робити чоловіки без військового квитка

Певні норми діяли ще до початку воєнного стану в Україні, запевняє експерт Ростислав Кравець

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для свободи дій військовозобовʼязаним треба мати певні документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні на час дії воєнного стану військовий квиток є досить важливим документом. Без нього буде обмежено ваші певні дії.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Що не можуть робити чоловіки без військового квитка?

Якщо у вас немає військово-облікових документів, то офіційно влаштуватися на роботу вам вже не вдасться. Також проблеми можуть бути зі вступом до вишів. Однак, це не всі обмеження.

Наприклад, для того, щоб одружитися, вам потрібно надати військово-облікові документи під час подання заяви до РАЦСу.

Проте, на практиці ще не траплялися випадки, коли без наявності цих документів чоловікам відмовляли в одруженні, – зазначив адвокат.

Також військово-облікові документи потрібні для того, аби змінити місце проживання. Насправді такі норми діяли й до початку воєнного стану. Для того, аби виписатися з будинку, чоловіку потрібно отримати відповідний документ з відміткою про зняття з військового обліку за старим місцем проживання.

Скільки служать у воєнний час

Ще з лютого 2022 року в Україні проголошено воєнний стан. Частина військових служить 11 місяців та більше. Однак є й обмежені строки, які встановлені статтею 23 закону, проте демобілізуватися можливо на підставах, вказаних в статті 26 або у разі наказу Президента про демобілізацію або скасування воєнного стану. У 2023 році військові служать:

  • до 12 місяців ― особи, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра;

  • до 18 місяців ― солдати й матроси, сержанти й старшини, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях;

  • контрактники ЗСУ служать до трьох років рядовими, від трьох до п’яти ― сержантами й старшинами. Від 24 до 60 місяців ― громадяни, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу;

  • 12 ― 60 місяців ― інші громадяни.

Під час воєнного стану для військовослужбовців строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не довше граничного віку для служби. Та зверніть увагу, що це відбувається лише за бажанням військового.

Раніше ми розповідали, чи можуть мобілізувати студентів цього літа. Також ми писали, кого з чоловіків точно не візьмуть на війну у 2023 році.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.