Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація у 2023 році: Pro Гроші відповідають на всі питання, які цікавлять призовників

Разом з адвокатом розбирали питання, які найчастіше цікавлять призовників та військовослужбовців у 2023 році

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Ці питання цікавлять майже всіх військовозобов'язаних українців

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває воєнний стан, під час якого отримати повістку можуть всі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Призов на військову службу проходить виключно у рамках українського законодавства, проте в українців все ще залишається багато питань щодо мобілізації у 2023 році.

На 5 головних питань щодо мобілізації сайту Pro Гроші відповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Хто у 2023 році точно отримає повістку та кого мобілізують насамперед?


В Україні досі спостерігається ажіотаж навколо вручення повісток, чоловіків цікавить, чи отримають вони повістки, та чи відправлять їх одразу на передову. Адвокат нагадав, що вручення повістки не означає негайну відправку на фронт, це насамперед потрібно для того, аби оновити облікові дані військовозобов'язаного та, за необхідності, відправити його на проходження медичної комісії.

У 2023 році отримати повістку можуть всі чоловіки призовного віку, а саме від 18 до 60 років. Деякі з них можуть мати певні підстави для отримання відстрочки від призову, а деякі після проходження медичної комісії можуть отримати мобілізаційне розпорядження.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Загалом мобілізувати під час воєнного стану можуть:

  • чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають досвіду служби;
  • призовників, які пройшли військову службу;
  • військовозобов'язаних та резервістів з досвідом військової служби;
  • чоловіків від 18 до 27 років, які йдуть служити добровільно за контрактом;
  • осіб знятих або виключених з військового обліку, якщо вони придатні до служби за рішенням ВЛК та не мають відстрочки;
  • осіб з інвалідністю, які добровільно вступають до Сил оборони;
  • обмежено придатних у воєнний час, які непридатні у мирний час.

Звісно, що насамперед мобілізують тих осіб, які вже мають певний військовий досвід, оскільки чоловіки, які не проходили строкову службу, мають певний час заходитися на навчанні, а вже потім їх можуть відправити на фронт для захисту нашої країни. Тому, насамперед повістки вручатимуть чоловікам з військовим досвідом, – каже адвокат.

Які є підстави для звільнення з військової служби?


Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає ще одну підставу для звільнення з військової служби. Йдеться про загибель матері, батька або інших родичів військовослужбовця внаслідок російської агресії. Також українське законодавство передбачає й інші підстави для звільнення зі служби, а саме:

  • досягнення граничного віку перебування на службі. Для військовослужбовців рядового складу – 60 років, для офіцерів – 65 років;
  • стан здоров’я військовослужбовця. Якщо через захворювання або поранення ви не можете продовжувати службу;
  • за наявності обвинувального вироку щодо військовослужбовця, за яким його засуджено до позбавлення або обмеження волі;
  • за наявності сімейних обставин або інших поважних причин. Наприклад, якщо у військовослужбовця народилася третя дитина під час війни.

Які штрафи передбачені для військовозобов'язаних?


Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, у разі порушення військовозобов'язаними особами будь-яких правил військового обліку, їм доведеться заплатити штраф у розмірі від 850 до 1 700 гривень.

Також для військовозобов'язаних передбачені штрафи за ухилення від призову. Наприклад, за перше ігнорування повістки для уточнення облікових даних або проходження медкомісії призовнику доведеться заплатити від 1 700 до 3 400 гривень. У разі повторного порушення протягом року розмір штрафу вже становитиме від 3 400 до 5 100 гривень.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Що не можуть робити чоловіки без військового квитка?


Відомо, що чоловіки у разі відсутності військово-облікових документів не можуть офіційно працевлаштуватися або вступити до вишів. Однак, це не всі обмеження.

Наприклад, для того, щоб одружитися, чоловіку потрібно надати військово-облікові документи під час подання заяви до РАЦСу. Проте, на практиці ще не траплялися випадки, коли без наявності цих документів чоловікам відмовляли в одруженні, – зазначив адвокат.

Також військово-облікові документи чоловікам потрібні для того, аби змінити місце проживання. Насправді такі норми діяли й до початку воєнного стану. Для того, аби виписатися з будинку, чоловіку потрібно отримати відповідний документ з відміткою про зняття з військового обліку за старим місцем проживання.

Коли призовник може відмовитися від повістки?


Насправді призовники не мають права відмовлятися від повістки. Так, деякі з них можуть мати відстрочку від призову, але, якщо такій особі вже вручають повістку, то краще її отримати, а вже потім з'явитися до ТЦК та підтвердити наявність відстрочки.

Раніше ми розповідали, чи можуть мобілізувати студентів цього літа. Також ми писали, кого з чоловіків точно не візьмуть на війну у 2023 році. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.