Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію – що треба знати

Народні депутати схвалили законопроєкти, подані президентом України Володимиром Зеленським

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Воєнний стан продовжили ще на 90 днів

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

У вівторок, 2 травня, Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію ще на 90 днів.

Відповідні законопроєкти №9259/9260, подані президентом Володимиром Зеленським, були схвалені народними депутатами.

"Продовжується строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб", – йдеться в тексті документа.

Скільки служать у воєнний час

Як ми розповідали раніше, ще з лютого 2022 року в Україні проголошено воєнний стан. Частина військових служить 11 місяців та більше. Однак є й обмежені строки. Про це йдеться в законі про військовий обов’язок та військову службу.

Строки військової служби встановлені статтею 23 закону, проте демобілізуватися можливо на підставах, вказаних в статті 26 або у разі наказу Президента про демобілізацію або скасування воєнного стану. У 2023 році військові служать:

  • до 12 місяців ― особи, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра;

  • до 18 місяців ― солдати й матроси, сержанти й старшини, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях;

  • контрактники ЗСУ служать до трьох років рядовими, від трьох до п’яти ― сержантами й старшинами. Від 24 до 60 місяців ― громадяни, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу;

  • 12 ― 60 місяців ― інші громадяни.

Під час воєнного стану для військовослужбовців за їх бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не довше граничного віку для служби.

Чи довго ще українцям масово вручатимуть повістки

Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко наголосив, що повістки можуть вручати особисто в руки всюди — на вулиці, блокпості, роботі, за місцем проживання чи відпочинку. Це триватиме мінімум до 20 травня 2023-го року.

Раніше сайт Pro Гроші зазначав, чого не може зробити чоловік в Україні без військового квитка. Також ми розповідали, скільки доведеться заплатити бізнесу за військову тематику на рекламі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.