Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повна підтримка з боку держави? Що дає інвалідність пенсіонеру в Україні

Пояснюємо, на які пільги можуть розраховувати українські інваліди-пенсіонери та як такими людьми опікується держава

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні пенсіонери з інвалідністю можуть розраховувати на низку пільг

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якщо українці з якихось причин втратили здоров'я та можливість працювати, вони можуть розраховувати на пенсію по інвалідності. До того ж їм доступні різноманітні пільги від держави.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, хто може оформити таку пенсію та які пільги належать громадянам з інвалідністю.

Пенсія по інвалідності: кому виплачують

Виплати нараховують громадянам, які внаслідок тієї чи іншої хвороби не можуть більше працювати. Також на держвиплати можуть претендувати люди, які отримали не пов'язані із травмою на виробництві каліцтва.

До того ж Україна надає фінансову підтримку повнолітнім громадянам зі статусом інваліда з дитинства.

Як оформити пенсію

Щоби оформити пенсії людині з інвалідністю віком до 25 років потрібно набути хоча б один рік трудового стажу.

Якщо пенсію по інвалідності хоче отримувати українець від 54 до 59 років, тоді потрібно підтвердити, що у людини є десять років страхового стажу.

Українцям, яким ще не виповнилося 23 роки, які оформлюють пенсію по інвалідності ІІ та ІІІ групи, необхідний той самий рік трудового стажу.

Натомість людям від 56 до 59 років для нарахування виплат потрібно мати вже 14 років стажу.

Важливо знати, що усі українцям, які отримали інвалідність після того, як досягли пенсійного віку, для нарахування пенсії необхідно мати 15 років страхового стажу.

Якщо інвалідність була отримана під час строкової військової служби, то страховий стаж ніяк не впливає на призначення пенсійних виплат такій людині.

На які пільги можуть розраховувати громадяни з інвалідністю І, ІІ та ІІІ групи

Пільги на ліки та лікування. Українці з інвалідністю І та ІІ групи можуть користуватися 50% знижкою для купівлі лікарських препаратів під час амбулаторного лікування.

До того ж держава забезпечує таких осіб, у тому числі дітей з інвалідністю, соціально-побутовим та медичним обслуговуванням. Зокрема, на підставі індивідуальної програми реабілітації, їм надаються:

  • сурдотехнічні засоби
  • протези очей, щелеп, зубів
  • ендопротези, сечо- та калоприймачі
  • протезні вироби та ортопедичне взуття
  • окуляри, слухові і голосоутворювальні апарати
  • мобільні телефони та факси — для письмового спілкування
  • засоби пересування, в тому числі крісла-коляски з електроприводом і автомобілі (при наявності відповідного медичного висновку)

Пільги на транспортні послуги. Особи з інвалідністю I і II групи, діти з інвалідністю, а також ті, хто їх супроводжує (не більше однієї особи) можуть безплатно користуватися міським пасажирським транспортом (крім таксі). Мати при собі довідку або довідку потрібно обов’язково. Також ці громадяни мають право безплатно отримати електронний квиток.

А ще з 1 жовтня по 15 травня щороку вищевказаним категоріям осіб надається 50% знижка на проїзд внутрішніми лініями повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту.

Пільгове отримання путівок. Якщо існують відповідні медичні показання особи з інвалідністю та діти з інвалідністю можуть отримати безплатну путівку у санаторій. Батькам дітей з інвалідністю виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності за весь період санаторно-курортного лікування дитини.

Відпустка. З 2020 року громадяни з інвалідністю можуть користуватися щорічною відпусткою, яка триватиме:

  • для осіб I і II груп – 30 календарних днів;
  • для осіб III групи – 26 календарних днів.

Відпустка працівникам з інвалідністю надається у зручний для них час, навіть до настання шестимісячного терміну їх безперервної роботи на підприємстві.

Раніше ми пояснювали, які пенсії мають працівники закладів освіти. Також ми розповідали, яку соціальну допомогу українці можуть оформлювати через "Дію".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.