Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістку можуть вручити будь-де? Як проходить мобілізація під час війни

Розповідаємо, у який спосіб можна отримати повістку та чи законно вручати їх на вулиці чи на роботі

Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжується мобілізація

Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація чоловіків, під час якої повістки військовозобов'язаним можуть роздавати навіть на вулицях чи блокпостах.

Сайт Pro Гроші пояснює, чи це законно та як вручають повістки під час війни.

Згідно законодавства, вручення повісток в Україні може проводитися одним із кількох способів:

  • через співробітників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • через представників органів місцевого самоврядування;
  • через співробітників Служби безпеки;
  • через керівників підприємств, установ, організацій;
  • через керівників навчальних закладів.

Де можуть вручати повістки

Головний воєнком Києва Юрій Максимів пояснював, що у законодавстві України відсутні будь-які заборони щодо місць вручення повісток військовозобов’язаним. Тобто повістки можна вручати у будь-який час доби й у будь-якому місці.

"Немає заборон щодо місця вручення повісток. Жодної. В законодавстві не вказано, що оповіщення можливе, наприклад, виключно за домашньою адресою чи на роботі, чи в місці відпочинку. Закон каже про оповіщення шляхом вручення повістки. Все", – зазначив Максимів.

Важливо пам'ятати, що хоч видати повістку дійсно можуть навіть у громадському місці, проте виписуватися вони повинні на конкретну особу саме в центрі комплектування. Ситуацію, коли вас зупинили на вулиці та на місці вписали ваше ім'я в завчасно проштампований бланк, можна вважати підробкою документів.

У який спосіб можна отримати повістку

Повістка має бути вручена лише особисто. Її не можна передати через батьків чи дружину. При цьому, якщо військовозобов'язаний відмовляється від повістки, повинен бути складений відповідний акт із підписами уповноважених осіб та свідків.

Лист з військомату може надійти і на підприємство. Тоді відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис. Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову від підпису та отримання повістки, після чого документ направляють до військкомату.

Крім штрафів за відмову від повістки, треба пам'ятати, що поліція має право здійснювати адміністративне затримання військовозобов'язаних та доставляти їх до територіального центру комплектування.

Також є окрема стаття у Кримінальному кодексі, яка передбачає позбавлення волі на строк до 5 років за ухилення від мобілізації.

Види повісток, які можуть видавати

Раніше ми пояснювали, якщо при отриманні повістки людина не з'явилася у військкомат або територіальний центр комплектування соціальної підтримки (ТЦК), це можна вважати порушенням правил мобілізації.

  • Повістка для уточнення даних – їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім'ї, стан здоров'я військовозобов'язаних, місце роботи тощо.
  • Повістка для проходження військово-лікарської комісії – зобов'язує пройти медичне обстеження.
  • Мобілізаційне розпорядження – вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби.
  • Повістка-призов на термінову службу – передбачає призов на термінову службу в армії. Проте, через загальну мобілізацію цього року весняний та осінній призов скасували.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші писав про те, кому чекати на повістку вже найближчим часом. Також ми розповідали, чи можуть українців відправити з біржі праці на фронт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.