Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повісток через "Дію" не буде? Відповідь Мінцифри

В Україні з 24 лютого триває загальна мобілізація, а тому деяких українців можуть забрати на службу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У "Дії" є чимало корисних функцій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Понад рік в Україні триває повномасштабне вторгнення, а це означає, що повістку можуть отримати всі військовозобовʼязані громадяни. Однак через додаток "Дія" такі документи точно надходити не будуть.

Про це розповів керівник з розвитку електронних послуг в Мінцифрі Мстислав Банік.

Є визначені нормативами способи доставляння повісток.

"Ні, повістки не будуть приходити. Політична позиція, що "Дія" – це не сервіс роздачі повісток", – наголосив Мстислав Банік.

Припущення, що повістки можуть приходити через даний додаток, з'явилися в українців через те, що у "Дії" ви можете отримати судові сповіщення. Цю функцію запустили разом з державною судовою адміністрацією, адже в застосунку дешевше доставити сповіщення, а це економить гроші державі.

Військовий облік жінок

Раніше ми писали, що в Україні відклали до 1 жовтня 2023 року взяття на військовий облік жінок. Восени деякі жінки мають відвідати територіальні центри комплектування (військкомати) з відповідною заявою та документами. Після звернення жінок до ТЦК на них відкриють особові справи з усіма даними, а саме про наявність чи відсутність:

  • протипоказань за станом здоров'я;
  • спеціальності або професії, яка є спорідненою з відповідною військово-обліковою спеціальністю. Перелік є у наказі Міністерства оборони №313.

Серед зазначених в наказі спеціальностей є:

  • хімія, хімічні технології та інженерія, біологія;
  • телекомунікації та радіотехніка;
  • інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології;
  • метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка;
  • науки про Землю, географія, фізика та астрономія;
  • харчові технології, технологія виробництва і перероблення продукції тваринництва;
  • забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості.

Як мобілізують жінок-медиків

Попри загальну мобілізацію, жінок з медичною освітою та досвідом роботи не призивають масово. Тим паче не відправляють на фронт силоміць.

Деякі жінки також отримують повістки, але їхнє призначення відрізняється: після вручення потрібно лише відвідати ТЦК, щоб уточнити та оновити персональні дані. Це процедура, яка була ще до війни, адже жінки-медики, відповідно до законодавства, повинні кожні п’ять років з'являтися у військкомати для актуалізації інформації.

Раніше ми розповідали, чи реально під час мобілізації потрапити до конкретної військової частини. Також ми писали, в кого є право служити за місцем проживання. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.