Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: в кого є право служити за місцем проживання

Юрист пояснив, у якому випадку чоловікам слід звертатися з рапортом до командира частини

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Хто може служити за місцем проживання

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація та постійно відбувається призов чоловіків на військову службу. Деякі із мобілізованих мають право служити за місцем проживання.

Про це повідомив адвокат Ростислав Кравець.

За словами правника, категорії громадян, які мають повне право служити тільки добровільно, за власним бажанням та виключно за місцем проживання, визначені ст. 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Хто може проходити службу за місцем проживання

  • особи з інвалідністю;
  • багатодітні батьки;
  • батьки дітей з інвалідністю та тяжкохворих дітей.

За словами Ростислава Кравця, "найчастіше цього не дотримуються. Наприклад, така людина, прописана у Львівській області, воює під Слов'янськом на Донеччині". Але якщо така особа хоче, то може звернутися з відповідним рапортом до командира частини, вказавши, що має служити лише в регіоні, де зареєстрована. У такому разі її мають перевести.

Що таке загальна мобілізація

Це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України. Згідно із законом, мобілізація стосується всіх органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних сил України, інших військових формувань, органів і сил Цивільної оборони України, галузей національної економіки, державних та приватних підприємств, установ і організацій.

Кого призивають на військову службу під час мобілізації

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв про те, що в Україні призову підлягають всі громадяни, придатні до військової служби або ті, які перебувають в запасі (резервісти).

Кожний військовозобов’язаний має відповідне військове звання. Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років, але першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі.

Військовозобов’язані мають з’являтися за викликом територіальних центрів комплектування (ТЦК) для постановки на військовий облік і визначення призначення на воєнний час.

Як відбувається загальна мобілізація

У період, коли діє загальна мобілізація, призову підлягають не всі військовозобов’язані. Необхідну кількість призовників має визначити Генштаб РНБО.

Загальна мобілізація відбувається у чотири черги (етапи), які вводять відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій:

  • Перша черга оперативного резерву — призову підлягають колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року, а не всіх, хто коли-небудь проходив строкову службу).
  • Друга черга оперативного резерву — військові, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
  • Мобілізаційний резерв — військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.
  • Громадський резерв — решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

Раніше сайт Pro Гроші писав про виплати військовим на соціально-побутові потреби, та розповідав, хто і скільки може отримати. Також ми повідомляли, як мобілізують чоловіків до 27 років та кого зараховують у запас.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.