Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні посилили покарання за правопорушення під час військової служби – що відбувається

Якщо військові під час служби здійснили правопорушення, їх чекає посилене покарання

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За правопорушення на службі військових чекає посилене покарання

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні подовжено загальну мобілізацію до 19 лютого 2023 року. Військовим, які під час служби у воєнний період здійснили правопорушення, посилять покарання.

Відповідний законопроєкт можна побачити на веб-порталі Верховної Ради.

Яке покарання будуть нести такі військові

Судам законодавчо заборонять пом'якшувати покарання для військових, які не виконали наказ командира або самовільно покинули місце служби. Замість адміністративних покарань до правопорушників будуть застосовуватись кримінальні. А звільнення від покарання із випробувальним терміном буде неможливе.

Законопроєктом №8271 також передбачена заборона судам пом'якшувати покарання за такими статтями:

  • Стаття 402 КК (Непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу);
  • Стаття 403 Невиконання наказу начальника;
  • Стаття 405 Погроза або насильство щодо начальника;
  • Стаття 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби;
  • Стаття 408 Дезертирство;
  • Стаття 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю.

Засудженим за статтею 403 КК збільшують строк мінімального покарання – 5 років позбавлення волі. Судам також заборонять звільняти засудженого військовослужбовця від відбування покарання, замінивши реальний строк ув'язнення на умовний з випробувальним терміном.

Цей законопроєкт також дозволить службі правопорядку проводити огляд військових або резервістів, які проходять військові збори, на предмет алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння.

Як проходить військова підготовка

Військові без досвіду проходять у навчальних центрах, як мінімум, базову загальновійськову підготовку, яка триває 30 діб. За цей час мобілізовані набувають базового досвіду, який їм знадобиться для служби в частинах, але не на передовій.

Якщо військовослужбовець призначатиметься на складнішу спеціальність, необхідно буде пройти додаткову підготовку ще два тижні. Ще складніша спеціальність вимагає до 45 днів додаткової підготовки. Військовослужбовці, які призначаються на сержантські посади, також проходять додаткову професійну підготовку. Сумарно навчання може тривати понад два місяці.

Раніше ми розповідали, за яких умов призивають безробітних на військову службу. Також ми писали, які безплатні медпослуги доступні ветеранам. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.