Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повербанк летить на поміч: як увімкнути WiFi роутер при відключенні світла

Попри відключення електроенергії, домашній інтернет може працювати, але для цього треба деякі умови й трохи витрат

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Такий спосіб отримати інтернет без світла відносно дешевий і простий

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли зникає світло і разом з ним інтернет, люди масово підключаються до мобільної мережі, яка через перенавантаження також перестає працювати. Тому особливо при екстрених відключеннях неможливо не лише додзвонитися один одному, але і сконтактувати онлайн. Серед багатьох способів, як можна забезпечити собі інтернет без світла, є один, який стосується домашнього інтернету і вашого WiFi роутера.

Редакція Pro Гроші вирішила розібратися і розповісти, як за допомогою повербанку заживити роутер і мати інтернет навіть при повному блекауті.

Далі мова ведеться від першої особи.

Важливі нюанси


Домашній WiFi можна запустити, й інтернет може працювати навіть при повному блекауті. Однак є два важливі нюанси:

  1. До будинку має бути проведене оптоволокно (має бути два пристрої – абонентський термінал (або називають оптичний термінал) та сам роутер).
  2. Провайдер має підключати всі системи до безперебійної електромережі.

Тобто, алгоритм дій має бути таким: коли ви переконались, що маєте оптоволоконний інтернет, треба дзвонити провайдеру. Зараз компанії намагаються максимально забезпечувати безперебійне живлення, щоб у клієнтів був доступ до інтернету. Мій провайдер заявив, що за моєю адресою все працює і навіть при повному блекауті я зможу увімкнути генератор, портативну електростанцію чи той же повербанк, і WiFi працюватиме.

Тому коли ці умови є, далі можна почати обирати повербанк. Тут наступають свої важливі етапи, які не можна ігнорувати, інакше інтернету не буде взагалі.

Як під'єднати повербанк


На етапі вибору повербанку слід дивитися на те, яку вихідну напругу він має. Часто це 5В. А в маршрутизаторів та оптичних терміналів найчастіше це 9 або 12В. Перевірити це можна на самих пристроях на зворотному боці. Власне це важливо тому, що в них має бути однакова напруга. Але важливо, щоб не більша, інакше все обладнання згорить. Якщо буде меншою, то просто нічого не працюватиме.

Тому якщо повербанк має недостатню напругу, її можна отримати завдяки спеціальному кабелю. Якщо підключення до інтернету побудовано так, що використовуються два послідовно включених абонентських пристрої (наприклад, той же роутер і оптичний термінал), то потрібен або повербанк із двома USB-портами або ж просто два повербанки. Але важливо, що потужність повербанку з двома USB-портами має бути не меншою сумарної потужності абонентських пристроїв.

Врешті прийшов час обирати кабель. Це має бути перетворювач USB 5В/DC 9B (DC 5,5 мм) або USB 5В/DC 12B (DC 5,5 мм). Обирати 9В або 12В – це залежить від того, яку напругу споживає абонентський пристрій. Якщо підключення до інтернету побудовано так, що використовуються два послідовно включених абонентських пристрої, то потрібні два кабелі.

Ціна кабелів варіюється в різних магазинах. Приблизно розраховувати можна на ціну 100-200 грн.

Кабель-перетворювач
Фото: скриншот

Власне, коли світло вимикають, від абонентських пристроїв треба від'єднати усі блоки живлення. І замість них під'єднати за допомогою кабелів повербанк. Очевидно, що цей спосіб не вічний, адже WiFi працюватиме стільки, скільки вистачить заряду в повербанка.

Якщо треба купувати новий повербанк, щоб застосувати такий спосіб, то краще обирати потужніші моделі. Вони працюватимуть краще і довше. Але звісно, все залежить від бюджету. Адже зараз ціни на такі пристрої у зв'язку з великим попитом дуже зросли, і не всі можуть собі дозволити дорогі покупки.

Чи варто купувати портативну електростанцію


Росіяни продовжують атакувати Україну та її критичну інфраструктуру масованими ракетними обстрілами. Сили оборони, зокрема ППО, працюють з великим успіхом, однак "прильоти" трапляються, і електроенергія у багатьох людей зникає.

Тому надзвичайно популярними в Україні стали портативні електростанції. Від них можна заряджати не лише телефони та ноутбуки, а навіть холодильники чи заживляти увесь будинок для світла. Здається, що це чудовий спосіб пережити блекаут. Однак є нюанс. І він не у великій ціні.

Ми поговорили із консультантами в одному з магазинів, які пояснили, що купувати таку станцію потрібно лише у тому випадку, коли ви впевнені, що її буде де підзарядити. Якщо ж настане повний блекаут, і у вас ніде не буде світла (ні вдома, ні на роботі, ні у пункті незламності тощо), то користуватись пристроєм можна буде лише стільки, скільки в ньому вистачить заряду.

Читайте у нашому матеріалі, які ще особливості портативних електростанцій треба враховувати, як обрати та скільки вони коштують. Дізнавайтесь і про те, як запустити котел за допомогою акумулятора і нагріти будинок, коли немає світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.